Snimanje Game of Thrones

O snimanju

Najgledanija serija u povijesti HBO-a "Igra prijestolja" je snimana da dosta lokacija u Hrvatskoj, najviše u Splitu, Šibeniku, Klisu i Trogiru.

U Splitu je snimljeno mnogo scena u Dioklecijanovoj palači. Daenerys u njoj sjedi na svom tronu i trenira svoje zmajeve dok njeni robovi oko vatre kuju urotu, razmišljajući bi li se s njom borili ili ne. U antičkoj palači koju je oko 300. godine podigao rimski car Dioklecijan danas se može šetati preuređenim tunelima i podrumom.

Tvrđava Klis glumi grad Meereen kojeg u četvrtoj epizodi osvaja Daenerys. To je spektakularna srednjovjekovna tvrđava koja je od Splita udaljena 20 minuta. Klis je stoljećima bio mjesto borbe za prevlast zbog svog strateškog položaja.

Trogir je bio zamišljen kao "najvelebniji grad na svijetu koji je ikada bio i će biti" u seriji. On je najočuvaniji romansko-gotički grad srednje Europe. Tamo su vladari Qartha zarobili Daeneryne zmajeve prije nego što ih je sustigla strašna osveta.

Nakon četvrte sezone Arya Stark se uputila prema gradu na moru, Kaštelu Gomilici. Tu se nalazi srednjovjekovni dvorac kojeg su sagradile časne sestre benediktinke. Arya u njemu uzima ime Cat i živi s ribarom Bruscom i njegovim kćerima. Rivom uz plavo more koje izgleda gotovo nestvarno može se šetati u bilo koje doba godine.