Winnetou

O filmu

"Kralj petroleja" je film snimljen po uzoru na knjigu "Winnetou" koju je napisao Karl May. On je jedan od najpoznatijih njemačkih pisaca svih vremena. Snimljeno je deset filmova o Winnetou-u od 1962. do 1968. godine. Snimili su ih zapadnonjemački filmaši u koprodukciji s hrvatskom filmskom kućom Jadran filmom, u divljini nedirnute hrvatske prirode: Nacionalni parkovi Paklenica, Plitvička jezera i Krka, Velebit, kanjon Zrmanje, Trilj i drugdje.

Snimanje

Film je sniman 1965. godine na mnogo područja u Dalmaciji. Mnogo scena iz filmova o Winnetou-u je snimano oko Nacionalnog parka Paklenica, upravo zbog svojih grubih, kamenitih i krških krajolika. Popularno odredište za ljubitelje filma predstavljaju mjesta snimanja oko Starigrada-Paklenice, koja su od grada Zadra udaljena 50 km. Većina je filmova snimana na Velebitu i oko Paklenice. Druga popularna mjesta za snimanje filmova Karla Maya su kanjon Zrmanje, Omiš, rijeka Cetina te Nacionalni parkovi Paklenica i Plitvička jezera.

Budući da je snimanje filmova imalo veliki značaj kako za regiju, tako i za turiste, 2009. godine otvoren je prvi Muzej Winnetoua u Starigrad-Paklenici. Muzej čuva brojne originalne filmske rekvizite poput kanua, kostima i refklektora. Sama je zgrada ljubiteljima vrlo značajna jer su u njoj boravile mnoge filmske zvijezde tijekom snimanja. Tako se danas mogu razgledati sobe u kojima su spavali Pierre Brice i Lex Barker. Posjet Muzeju Winnetoua je besplatan.