Ivan Meštrović

"Čudo of Vlaja"

Saznaj više

Tko je on?

Rođen sam 15. kolovoza 1883. , u Vrpolju(Slavonski Brod).Podrijetlom sam iz Otavica, malog mjesta u Dalmatinskoj Zagori. Moje rođenje bilo je ishod našeg putovanja, zbog kojeg i jesam rođen u Vrpolju. Vjerujem da je to lijepo mjesto, međutim nikada nisam bio tamo. Osim prvobitno na rođenju naravno(lol).No dobro. Djetinjstvo, moje divno djetinjstvo, ja proveo sam u Otavicama. Moram vam priznati, djetinjstvo ja zaista najbezbrižnije razdoblje

Ivan Meštrović

Ivan Meštrović

Njegov rad

Sa 16 godina sam otišao u Split, u klesarsku radionicu Harolda Bilinića gdje sam se susreo s djelima antike, dakle grčke, rimske skulpture itd. Pri dolasku sam se također susreo i s ruglom. Bio sam dijete sa sela, nisam imao mnogo, u Split sam došao obučen u opanke i crvenkapi. Doduše, kad su primjetili moj veliki talent, nazvali su me “Čudo od Vlaja“ i taj nadimak je ostao dugo vremena povezan s mojim imenom.

Skultpura

Meštrović u radionici

Što nam je ostavio?

Atelier Meštrović dio je Muzeja Ivana Meštrovića zajedno sa Galerijom Meštrović Kašteletom-Crikvine u Splitu te Crkvom Presvetog Otkupitelja u Otavicama. Dio je ostavštine najvećeg hrvatskog kipara svjetske reputacije, Ivana Meštrovića. Zbirka je smještena u obiteljskoj kući u kojoj je Meštrović živio od 1922. do 1942. godine. Objekt je sagrađen u 17. st. te adaptiran u reprezentativan atelier i obiteljsku kuću U Atelieru se čuva bogata umjetnikova foto-dokumentacija te osobna arhiva, ali i djela drugih autora, vezana uz djelo i osobu I. Meštrovića. Stalni postav izložen je u autentičnom ambijentu, s radovima I. Meštrovića, nastalim do 1942. godine.

Indijanci u Chicagu

Indijanci u Chicagu