POVIJEST I ŽIVOT

Ivana Meštrovića

1883

Ivan Meštrović 15.8.1883. rođen u skromnoj nastambi željezničkog vagona. Tu je proveo prve dane života prije povratka svojih roditelja u Otavice.Najveći utjecaj na njega imala je majka, skromna i pobožna žena. Kao mladić čuvao ovce počeo je rezbariti male predmete od drva i muljike - mekog kamena koji se vadio sa obližnje planine Svilaje. Nikola Adžija, načelnik drniške općine, među prvima je uočio Meštrovićev talent. Uz potporu jednog bečkog inženjera koji je došao u Drniš sa šesnaest godina odlazi u Split, u klesarsku radionicu HaroldaBilinića.

1899

Sa 16 godina sam otišao u Split, u klesarsku radionicu Harolda Bilinića gdje se susreo s djelima antike, dakle grčke, rimske skulpture itd. Također sa 16 godina imao je svoju prvu izložbu. Načelnik Drniša je iznio Ivanove rane radove. Iako se prvo građani rugali Ivanu kao seoski dečko. .. Primjetili su mu veliki talent, nazvali su ga “Čudo od Vlaja“ i taj nadimak je ostao dugo vremena povezan s mojim imenom. “Naime, Split mi je ostao u prekrasnom sjećanju i volio sam svaki trenutak proveden tamo.” -Ivan Meštrović

1903

Nakon Splita počeo je školovanje u Bečkoj akademiji likovnih umjetnosti, nakon što ga Zagrebačka obrtna škola nije primila jer je bio prestar. No, taj argument nije značio Bečkoj akademiji likovnih umjetnosti, koja je ipak bila puno važnija i značajnija ustanova… tu je razvijao svoj umjetnički ukus. Kad je tek došao u Beč, morao je pauzirati godinu jer nije znao jezik. No ubrzo je uspješno savladao jezik, te se uspio prilagoditi novoj sredini i stupiti u kontakt sa secesionistima s kojima je izlagao od 1903.-1910. Uzor mi je bio profesor Otto Wagner, poznati arhitekt i jedan od predstavnika Secesije.

1908

U Beču se prvi put susreo Rodina koji je odmah prepoznao njegov talent. Rekao je da je Ivan „čudo među kiparima“ te veći umjetnik od njega; a možete zamisliti kako sam se zarumenio, kako bi se zapravo itko zarumenio da ga tako veliki umjetnik pohvali! 1908. zahvaljujući Rodinu odselio se u Pariz, iznajmio studio na Montparnassu, te izradio više od pedeset skulptura u samo dvije godine za koje je dobio prva međunarodna priznanja. 1910. izlagao je u Beču i Zagrebu.

1915

Priredio je samostalnu izložbu („one-man-show“) u Albert i Victoria muzeju u Londonu. Završetkom rata vratio se u Hrvatsku, u Zagrebu adaptiram kuću i sagradio atelijer (1920.-1923.) - danas Atelijer Meštrović sa stalnim postavom. U Cavtatu je izgradio grobnu kapelu obitelji Račić „Kraljica anđela“ (1920.-1923.). Od 1926.-1931. Je izgradio crkvu Presvetog Otkupitelja u Otavicama, dok je opremanje potrajalo do 1937. U Splitu 1931. gradio obiteljsku kuću koja je dovršena 1939. (danas Galerija Meštrović) te iste godine obnavio sam obližnji kompleks Kaštelet-Crikvine u kojem je izgradio kapelu Svetog Križa, te toj crkvi darovao ciklus od 28 drvenih reljefa s prikazom Kristova života.

1924

Prvi put je otišao u SAD 1924. gdje je upoznao velikana Nikolu Teslu. U Brooklyn Museumu u New Yorku priređena mu je samostalna izložba gdje je izložio 132 djela. To je jedna od njegovih najpoznatijih izložbi. 1928. postavljen je spomenik posvećen Indijancima u Chicagu; dvije konjaničke skulpture Strijelca i Kopljanika nalaze se u Central Grant Parku. U periodu između dva svjetska rata još više sam se okrenio klasičnom oblikovanju, izradio je veliki broj reljefa, aktova i portreta kao i javnih spomenika.

1946

Sigurno ste čuli za Grgura Ninskog. Ivan je napravio sva 3 njegova kipa! U Splitu, Ninu i Varaždinu. 1946. godine na poziv Američke akademije znanosti i umjetnosti održao je samostalnu izložbu u Metropolitan Museumu u New Yorku, prvi put u povijesti muzeja. 1952. potpisao sam ugovor s Narodnom Republikom Hrvatskom kojim je darovao svu njegovu imovinu u Splitu i Zagrebu, mauzolej u Otavicama te više od četri stotine skulptura i crteža hrvatskom narodu. Bio je svugdje i svagdje, djelovao i živio izvan Hrvatske.

1955

U posljednjim godinama svog života izradio glinene skulpture „Otac se pozdravlja sa sinom“ i „Otac se pozdravlja s kćeri“ kojima iskazujem čast ali i veliku bol povodom smrti njegove kćeri Marte i sina Tvrtka.

1962

Ivan Meštrović umire