Oprema


Smatra se da je početak razvoja filma, započeo još od izuma camere obscure, koju je izumio Leonardo da Vinci. Camera obscure je bio prenosivi sanduk koji je imao rupicu za prolaz svijetla te ako se ispred nje stavio neki predmet, mogla se na zidu pratiti projekcija tog predmeta. Ona se smatra prethodnikom fotografskog aparata.

Današnja oprema je daleko napredovala. Za snimiti neki događaj ne morate imati posebnu kameru. Danas svaki pametni telefon ima ugrađenu kameru sa velikom rezolucijom. Ako takvom tehnologijom može rapolagati svatko, kakva je tek tehnologija u filmskoj indusriji. Od kamera visoke rezolucije, mikrofona i zelenih platna, danas se može snimiti film unutar jedne prostorije, a radnja će se odvijati na drugom kraju svijeta.

Zeleno platno, ili poznatije "green screen", je zelena podloga koja se korsti kod snimanja predmeta, a želi se promjeniti pozadina na kojoj se nalazi. Tehnika se koristi na mnogim poljima za uklanjanje pozadine s predmeta fotografije ili videozapisa - posebno vijesti, filmovi i videoigre industrije. Raspon boja na snimkama u prednjem planu postaje proziran, što omogućava umetanje zasebno snimljenih pozadinskih snimaka ili statičnih slika u scenu. Ta se tehnika se obično koristi u video produkciji i postprodukciji.

Tehnologija snimanja i reprodukcije zvuka je postojala prije nastanka prvih filmova krajem 19. stoljeća. Ipak je sve do 1920-ih godina nisu postojale prikladne metode sinkronizacije vizualnog i zvučnog zapisa na filmskoj vrpci.