Od kočije do tesle!
Lenta vremena Galerija Informacije

Više o...

Kočija

Kao najveće otkriće kotača nasljedilo je puno više ideja koje su doprinjele današnjici. Kočija se pojavljuje u 18. stoljeću uz vuču konja ili vola, kasnije krajem 19. stoljeća dolazi parni pogon.

Prvi automobil na parni pogon

Godine 1769. konstruira se prvo vozilo na parni pogon kojeg je nacrtao Francuz N. J. Kugnot. Prema nacrtu se vidio parni stroj u prednjem dijelu koji je mogao prenositi teret svakih 12/15 minuta da bi se postigao potreban tlak za pogon. Prvu izgradnju automobila prema nacrtu postigao je W. Mordoc u Engleskoj. Imao je 3 kotača i parni motor.

Automobil na gorivo

Prilikom 1885. godine nagli razvoj automobila gdje je pogon gorivo omogućio je praktičnije prijevozno vozilo. Počinju se koristiti zračne gume, petrolejski motor i drugi načini za paljenje vozila kao na primjer Bosch je omogućio paljenje auta s pomoć električne svjećice.

Ford

Henry Ford je zaslužan za izum pokretne trake što je značajno ubrzalo proizvodnju auta. Prvo takvo auto pojavilo se u lipnju 1903.

Stvori i svoj ford pick-up truck!
Klikom na sliku dolazite do 3D stvaranja auta.

Tesla

Kao najveće postignuće umjetne inteligencije koje je čovjek omogućio pojavljuje se 2003. godine Tesla model S. Nakon uspješne izgradnje modela nastavljaju se raditi drugi protoptipi (Model 3, Model X i Model Y).

EDIT Code School
Gimnazija dr. Mate Ujevića 2022.
Mara & Jipp