banner

CrnaLista

Stranica CrnaLista vam pomaže u prepoznavanju prevara i u širenjem svijesti.

Najnovije priče

Filtrirati po:

banner2

Jeste li naišli na prevaru?

Podijelite svoju priču. Pomozite u stvaranju svijesti.
DIJELI SVOJU PRIČU
Što je Krađa identiteta?

Krađa identiteta je prevara gdje kriminal metu ili mete kontaktira e-poštom, telefonom ili tekstualnom porukom od strane nekoga tko se predstavlja kao legitimna institucija kako bi namamio pojedince da daju osjetljice podatke kao što su osobni podaci, podaci o bankovnim i kreditnim karticama te lozinke.

Podaci se tada koriste za pristup važnim računima i mogu dovesti do krađe identiteta i financijskog gubitka.

Slika krađa identiteta
Što je Investicijska prevara?

Investicijske prevare uključuju obećanja velikih isplata, brzog novca ili zajamčenog povrata. Uvijek budite sumnjičavi prema bilo kakvim prilikama za ulaganje koje obećavaju visok povrat uz mali ili nikakav rizik – ako se čini predobro da bi bilo istinito, vjerojatno jest – i vrlo je vjerojatno da će biti prevara.

Slika investicijske prevare
Što je Romantična prevara?

Romantična prevara je kada vas novo ljubavno zanimanje prevari da se zaljubite u njih kada oni stvarno žele samo vaš novac. Romantične prevare počinju na nekoliko različitih načina, obično na mreži. Prevaranti također mogu potrošiti vrijeme da vas upoznaju i razviju povjerenje prije nego što zatraže zajam ili pristup vašim financijama.

Slika romantične prevare
Što je Lutrijska prevara?

U lutrijskoj prevari, prevaranti mogu nazvati ili poslati e-poštu kako bi vam rekli da ste osvojili nagradu na lutriji ili nagradnoj igri, a zatim zamolu da platite unaprijed naknade i poreze. U nekim slučajevima mogu tvrditi da su iz savezne vladine agencije.

Slika lutrijske prevare
Što je Kreditna prevara?

Šalju se SMS-ovi ili WhatsApp poruke nudeći zajmove i usluge zajma slučajnim korisnicima. Prevaranti mogu tvrditi da su zaposlenici licenciranog zajmodavca. Zainteresirane strane se upućuju da prebace novac kao depozit prije isplate zajma. Nakon prijenosa, žrtve otkrivaju da prevaranti više nisu dostupni. Kao dio ovih prevara, prevaranti mogu tražiti osobne podatke kao što su kontaktni brojevi, podaci o brojevima bankovnih računa. Kada se predaju, informacije se koriste za uznemiravanje ili prijetnje žrtvama za plaćanje.

Slika kreditne prevare
Što je Prevara kupnje putem interneta?

Žrtve ove prevare često dolaze u iskušenje zbog onoga što se čini kao dobar posao za gadget, zabavni park ili ulaznice za koncert koji se prodaju online. Prebacuju plaćanje na "prodavača" koji obećava isporuku artikla. U nekim slučajevima prodavači zahtijevaju daljnje plaćanje carina ili troškova dostave nakon izvršene prve uplate. U konačnici, žrtva nikada ne primi predmet.

Slika prevara kupnje putem interneta