Zdenac života

Nakon Splita, školovanje sam nastavio u Bečkoj akademiji likovnih umjetnosti. Kad sam tek došao u Beč, monarhiju koja je bujala umjetničkim životom, morao sam pauzirati godinu jer nisam znao jezik. No ubrzo sam uspješno savladao jezik, te se uspio prilagoditi novoj sredini i stupiti u kontakt sa secesionistima s kojima sam izlagao od 1903.-1910.

Job

U Beču sam prvi put susreo Rodina koji je odmah prepoznao moj talent. Za mene je rekao da sam „čudo među kiparima“ te veći umjetnik od njega; a možete zamisliti kako sam se zarumenio, kako bi se zapravo itko zarumenio da ga tako veliki umjetnik pohvali!

Mauzolej u Otavicama

Od 1926.-1931. Sam izgradio crkvu Presvetog Otkupitelja u Otavicama, dok je opremanje potrajalo do 1937. 1952. potpisao sam ugovor s Narodnom Republikom Hrvatskom kojim sam darovao svu svoju imovinu u Splitu i Zagrebu, mauzolej u Otavicama te više od četri stotine skulptura i crteža hrvatskom narodu.

Prikaz Kristova Života

U Splitu 1931. gradim obiteljsku kuću koja je dovršena 1939. (danas Galerija Meštrović) te iste godine obnavio sam obližnji kompleks Kaštelet-Crikvine u kojem sam izgradio kapelu Svetog Križa, te toj crkvi darovao ciklus od 28 drvenih reljefa s prikazom Kristova života.

Grgur Ninski u Splitu

U periodu između dva svjetska rata još više sam se okrenio klasičnom oblikovanju, izradio sam veliki broj reljefa, aktova i portreta kao i javnih spomenika. Ma 100% ste čuli za Grgura Ninskog. Ja sam napravio sva 3 njegova kipa! U Splitu, Ninu i Varaždinu.

Povijest Hrvata

1946. godine na poziv Američke akademije znanosti i umjetnosti održao sam samostalnu izložbu u Metropolitan Museumu u New Yorku, prvi put u povijesti muzeja. Dugo i naporno je trajao moj put do vrha, no uspio sam, uz sve okolnosti u kojima sam bio.

Indijanci u Chicagu

U Brooklyn Museumu u New Yorku priređena mi je samostalna izložba gdje sam izložio 132 djela. To je jedna od mojih najpoznatijih izložbi. 1928. postavljen je moj spomenik posvećen Indijancima u Chicagu; dvije konjaničke skulpture Strijelca i Kopljanika nalaze se u Central Grant Parku.

Madonna

Djela su mi izložena u Vatikanu, Nacionalnoj katedrali u Washingtonu, zgradi Ujedinjenih Naroda u New Yorku, u Smithsonianu, Firenci, u Londonu (Tate Gallery), a brojna djela u bronci, kamenu i drvu nalaze se u muzejima, galerijama i privatnim kolekcijama diljem svijeta: Hrvatskoj, Italiji, SAD-u, Francuskoj, Mađarskoj, Rusiji, Njemačkoj, Argentini, Španjolskoj, Belgiji, Čileu, Egiptu itd.