Ivan Meštrović (15.8.1883.-16.1.1962.)

MAJKA, OTAC, MJESTO I DATUM ROĐENJA, OPIS VAŽNE ULOGE U RAZVIJANJU KIPARSTVA

OPĆENITO

Mate Meštrović- Gabrilovići njegova žena Marta (r. Kurobasa) išli su u berbu kukuruza i zatekli su se u Vrpolju kod Đakova gdje je Ivan Meštrović 15.8.1883. rođen u skromnoj nastambi željezničkog vagona. Tu je proveo prve dane života prije povratka svojih roditelja u Otavice.Najveći utjecaj na njega imala je majka, skromna i pobožna žena.

Zanimljivo je da Meštrović nikada poslije nije bio u Vrpolju; tu će proći samo jednom na putu za Đakovo.

Dok je kao mladić čuvao ovce počeo je rezbariti male predmete od drva i muljike - mekog kamena koji se vadio sa obližnje planine Svilaje.

Nikola Adžija, načelnik drniške općine, među prvima je uočio Meštrovićev talent. Uz potporu jednog bečkog inženjera koji je došao u Drniš sa šesnaest godina odlazi u Split, u klesarsku radionicu HaroldaBilinića. Tu se prvi put susreo sa djelima antike: grčkim i rimskim kipovima i arhitekturom.

Timeline

1883.
15. kolovoza u Vrpolju (Slavonija) rođen je Ivan Meštrović.
1905.
Sudjeluje na jubilarnoj izložbi Društva umjetnosti u Zagrebu, na kojoj se za austrijskog cara otkupljuje djelo Majčinska briga. Prva kipareva javna skulptura, poprsje Luke Botića, postavljena je 5. studenoga na Botićevoj poljani u Splitu (današnji Trg Republike).
1919.
Odlučuje nastaniti se u Zagrebu. Izlaže na Izložbi jugoslavenskih umjetnika iz Dalmacije u Splitu (velika Realka). Nastavlja izlagati u Velikoj Britaniji. Jedan je od organizatora i sudionika Izložbe jugoslavenskih umjetnika u Petit Palaisu u Parizu u vrijeme održavanja mirovne konferencije. Izabran je za počasnog člana Jugoslavenske akademije znanosti i umjetnosti u Zagrebu. Objavljene su prve dvije monografije o umjetniku.
1924.
Putuje u SAD, gdje samostalnom izložbom u muzeju Brooklyn u New Yorku započinje niz izložbi po gradovima SAD-a.
1925.
26. srpnja otkriven Spomenik Marku Maruliću (1924.) na Trgu braće Radić u Splitu
1927.
Dovršen Spomenik Grguru Ninskom.
1928.
Postavljeni Indijanci u Chicagu.
1947.
Na poziv Američke akademije znanosti i umjetnosti izlaže u muzeju Metropolitan u New Yorku kao prvi živući umjetnik kojemu je taj muzej organizirao izložbu.
1951.
14. prosinca imenovan je počasnim članom Umjetničke akademije u Beču.
1954.
Postaje građaninom SAD-a. Spomenik Grguru Ninskom postavljen je ispred Zlatnih vrata Dioklecijanove palače u Splitu.
1956.
Otkriven Spomenik Ruđeru Boškoviću (1937.) u parku Instituta Ruđer Bošković u Zagrebu.
1962.
Umire 16. siječnja u South Bendu. Sahranjen je 24. siječnja u obiteljskoj grobnici kod Otavica.

Saznajte:

Ostavština

ZAGREB (obiteljska kuća i atelijer)

SPLIT (Galerija Ivana Meštrovića, sakralno - kompleks Kaštelet-Crikvine u Splitu)

OTAVICE (grobnica obitelji Ivana Meštrovića)

Zanimljivosti

Ljubavni život

Pet je ljubavi presudno utjecalo na Meštrovićev život i djelo: Olimpija, Ruža, Ružena, Marija i Olga. Prva je bila romantična ljubav, druga intelektualna i umjetnička, treća senzualna, četvrta lirska, a peta pretežno obiteljska.

Izgled grada

Uslijed kolopleta klime, lokacije, povijesti i ljudi, duh Splita najlakše je opisati kroz slogane lokalnog izričaja poput “nima Splita do Splita” ili “ništa kontra Splita”

više