glazbena kutijca

Glazbena kutija

Prva naprava za slušanje glazbe bila je glazbena kutija, automatski glazbeni instrument u kutiji koji stvara glazbene note pomoću niza pribadača postavljenih na okretni cilindar ili disk za čupanje uglađenih zuba (ili lamela) čeličnog češlja.. Mogla je stati u džep te je postala popularna kada se otvorila 1815 prva tvornica.

00:00
00:00
fonograf

Fonograf

Najraniji uređaj koji je mogao snimati zvuk bio je fonautograf, koji je izumio Edouard-Leon Scott de Martinville 1857.Bio je preteča fonautografu te je djelovao transkribiranjem zvučnih valova kao valovitosti kroz ocrtanu liniju na staklu ili papiru zacrnjenom od dima. Thomas Edison, 1877.,stvara fonograf, uređaj koji snima zvuk i mijenja audio i glazbenu industriju. Djelovalo je kroz mehaničko snimanje i reprodukciju zvuka pomoću valnih oblika vibracija.

gramofon

Gramofon

Emile Berliner izumio je gramofon, prvi uređaj za reprodukciju diska snimljene glazbe, 1887. godine. Gramofon je snimljenu glazbu učinio dostupnom. Do 1896. godine gramofon je bio na tržištu kao Victrola, puštajući diskove snimljene glazbe. Ovo je prvi komercijalno dostupan uređaj za reprodukciju ploča. Bile su najpopularnije sredstvo produciranja glazbe sve do kasnih 1950-ih.

kaseta

Kasete

Audio kaseta nudila je glazbu u manjem i prijenosnijem formatu nego ikad prije. Audio kasete također su omogućile prve mix vrpce.Snimanje i reprodukcija zvuka se vrši pomoću kasetofona koji omogućava snimanje na kasetu, na njoj je navijena magnetna traka. Zvuk se čita pomoću posebnih elektromagneta na magnetnu traku u kaseti.

boombox

Boombox

Regency TR-1(1954.) bio je prvi tranzistorski radio koji je ljudima omogućiio da svoju glazbu nose u pokretu. Ovaj ručni prijenosni glazbeni uređaj radio je s AM frekvencijama. Poslije su izumljeni boomboxovi koji su omogućavali snimanje radio emisija na kasete bez komplicirane upotrebe kabela ili mikrofona. Počevši od sredine 1980-ih, često je bio uključen CD uređaj . Zvuk se isporučuje putem pojačala i dva ili više integriranih zvučnika .

cd

CD

Koristeći površinske refleksije laserskih zraka, CD-ovi pretvorili su digitalne podatke u analogni zvuk. Izum Phillipsa i Sonyja postao je trenutna prijetnja kasetama i gramofonskim pločama. CD nudio je kvalitetniju snimku i veću trajnost u usporedbi s audio kasetom. Do 1984. godine dostupni su prijenosni CD uređaji. Kompaktni disk, kompaktna ploča[1] ili češće samo kraće CD (od engl. Compact disk) je optički zapis razvijen u kasnim 1970-tim godinama, prvotno korišten samo kao medij za glazbu.

mp3 player

MP3

Prvi MP3 uređaj za reprodukciju audio datoteka objavljen je 1998. MP3 je vrlo rašireni lossy format kodiranja zvuka koji je objavljen 1993. godine kao dio standarda ISO/IEC 11172-3. Prvobitno je zamišljen kao treći po redu format zvuka u MPEG-1 standardu, ovaj je format zadržan i proširen dodavanjem podrške za više bitrate-ova i zvučnih kanala kao treći format zvuka u MPEG-2 standardu.

Mobiteli i aplikacije

U mračnim danima prije interneta, ako ste čuli pjesmu koja vam se svidjela, nije bilo druge nego ići u trgovinu da biste kupili komad plastike s tom glazbom. Zahvaljujući pametnom telefonu sada možemo reproducirati gotovo svaku pjesmu koja postoji pomoću Spotifya ili YouTubea i 4G ili Wi-Fi veze.