Digitalizacija
u
filmskoj
industriji

O nastanku filma


Počeci filma

Od Leonarda da Vincia do danas nastajale su razne inovacije čija je primarna funkcija bila zabavljati publiku. Izum film pripisuje se francuskom umjetniku i inovatoru Louis Aimé Augustin Le Prince koji je prvi snimio slike u pokretu.

Oprema

Mnogi čimbenici utječu na kvalitetu filma danas, no napredak ne bi bio moguć bez svakodnevnog razvoja tehnologije i tehnoloških otkrića u raznim područjima znanosti.

"Da, prošlost zna boljeti. Možete ili pobjeći od nje, ili naučiti iz nje nešto."
- Rafiki, film The Lion King

Galerija


Moć digitalizacije ili trik?


Primjenjivost računalne tehnologije je, kao što znamo, neograničena pa tako i u filmskoj industriji. Danas nije toliko bitno odabrati prave glumce koliko znati raditi u programima koji će obične kostime pretvoriti u ogromne dinosaure, trolove i vile i izgraditi nove planete, gradove i zemlje fantazije. U sljedećem videozapisu pogledajte jedan od primjera kako se digitalizacija koristi u stvaranju filma današnjice.

"Život prolazi jako brzo. Ako ne zastanete i pogledate malo oko sebe ponekad, moglo bi vam nešto promaknuti."
- Ferris, film Ferris Bueller’s Day Off

Za kraj, pogledajte procest stvaranja scena u filmu "Osvetnici - završnica", filma o superherojima koji je samo u 11 dana nakon izlaska srušio brojne rekorde u blagajni. Film je s najvećom zaradom svih vremena, a kritičari ga ocjenjuju odobrenjem 94%.

Za usporedbu pogledajte način produkcije filmova u prošlom stoljeću. Znamo za zgodu kada jedan od prvih filmova igran u kinu "Ulazak vlaka u stanicu". Zapisano je da ljudi nisu očekivali da će prema njima krenuti veliki vlak, i ne znajući da je to na platnu, svi su pobjegli van.