AlphaGo

Što je AlphaGo?

AlphaGo je računalni program koji igra društvenu igru Go.Razvio ga je DeepMind Technologies, a kasnije ga je preuzeo Google . Poslije nastajane verzije AlphaGo-a postajale su sve moćnije, uključujući verziju koja se natjecala pod imenom Master. Unatoč desetljećima rada, najjači računalni programi Go mogli su igrati samo na razini ljudskih amatera. Standardne AI metode, koje testiraju sve moguće poteze i položaje pomoću stabla pretraživanja,ne mogu se nositi s velikim brojem mogućih poteza Go ili procijeniti snagu svakog mogućeg položaja ploče.

broj budućnost broj broj

U igri sudjeluju dva igrača, koristeći bijelo ili crno kamenje, izmjenjuju se postavljajući svoje kamenje na ploču. Cilj igre je okružiti i uhvatiti kamenje protivnika ili strateški stvoriti prostore teritorija. Kada se odigraju svi mogući potezi, zbrajaju se i kamenje na ploči i prazne točke. Pobjeđuje najveći broj.

Al je pobijedio legendarnog igrača Go!

U listopadu 2015. AlphaGo je odigrao svoj prvi meč protiv trostrukog europskog prvaka, gospodina Fan Huija.
AlphaGo je pobijedio u prvoj utakmici protiv Go profesionalca rezultatom 5-0.
Tada se AlphaGo natjecao s legendarnim igračem Goa, gospodinom Leejem Sedolom, osvajačem 18 svjetskih naslova, koji se smatra najvećim igračem proteklog desetljeća. Lee Sedol je govorio da roboti nikada neće razumjeti ljepotu igre na isti način kao ljudi.Lee Sedol nije očekivao da će AlphaGo odigrati igru tako savršeno. AlphaGo-u pobjedu od 4: 1 u Seulu u Južnoj Koreji, u ožujku 2016., pratilo je preko 200 milijuna ljudi širom svijeta. Ovo je postalo najveće postignuće koje je ispred svog vremena. AphaGo prvi je računalni program koji je pobijedio profesionalnog ljudskog Go igrača, prvi koji je pobijedio svjetskog prvaka Goa i vjerojatno je najjači Go igrač u povijesti. Mnogi znanstvenici i ostali stručnjaci su razmjenjivali različite misli vezane za AlphaGo.Izumitelj AlphaGo-a misli da je umjetna inteligencija desetljećima iza ljudske razine inteligencije,ali uskoro bi nam mogla pomoći u rješavanju problema kao što su klimatske promjene i rak.

AlphaGo creators

Stephen Hawking nam kaže da bi uspjeh u kreiranju Al-a mogao biti najveći događaj u čovječanstvu,ali isto tako i posljednji.Brine se da bi razvoj super umjetne inteligencije mogao biti kraj ljudske rase. Sigurno ste gledali filmove u kojima se pojavljuju roboti i u nekima od njih se pokazuje kako bi umjetna inteligencija mogla dogurati toliko daleko da bi mogla postati jedan od naših neprijatelja. Nick Bostrom,filozof nam govori da bi umjetna inteligencija mogla biti posljednji izum koje čovječanstvo treba izumiti. Ali isto tako upozorava nas da moramo biti sigurni da će umjetna inteligencija,roboti,pratiti naše preferencije,a ne svoje vlastite. U siječnju 2017. godine otkrili smo poboljšanu internetsku verziju AlphaGo-a nazvanu Master. Ostvario je 60 uzastopnih pobjeda u igrama za kontrolu vremena protiv najboljih međunarodnih igrača.

Kineski summit

Četiri mjeseca kasnije, AlphaGo sudjelovao u budućnosti Go summitu u Kini, rodnom mjestu Go. Petodnevni festival stvorio je priliku za istraživanje misterija Goa u duhu uzajamne suradnje s vodećim igračima zemlje. Dizajniran kako bi pomogao otkriti još više strateških poteza, summit je uključivao razne formate igara kao što su par Go, tim Go i meč s igračem svijeta broj jedan Ke Jieom.

kineski summit