Bliska budućnost

budućnost

Roboti na tržištu rada

Iako je budućnost nepredvidiva,ono što možemo naslutiti jest da se uvelike razvija umjetna inteligencija.U današnjici se roboti koriste u industriji. Roboti su uređaji koji pomažu čovjeku u obavljanju svakodnevnih aktivnosti, najčešće onih koje su čovjeku fizički teške, opasne ili neugodne te se pojavljuju kao ozbiljna radna snaga u Industriji .Industrijski roboti su automatizirani, programabilni i sposobni za kretanje po tri ili više osi. Neki od poslova robota u industriji su:

industrijski robot industrijski roboti

- Roboti za manipulaciju komada
- Zavarivanje i strojna obrada sa industrijskim robotima
- Roboti za pakiranje i paletiziranje
- Roboti za lakiranje i bojanje
- Roboti za poliranje, pjeskarenje i finu završnu obradu

konobar robot konobari roboti

Današnji su uslužni roboti uglavnom rezultat dodavanja većeg stupnja inteligencije industrijskim robotima ili specijaliziranim strojevima s pogonom na kotače. Međutim, sve su značajnija istraživanja u području hodajućih mobilnih robota, jer oni općenito imaju znatno bolja navigacijska svojstva na neravnim podlogama. Pri tome posebno mjesto zauzimaju dvonožni hodajući roboti čiji je mehanizam hoda sličan čovjekovu. Opravdanje za razvoj čovjekolikih robota jasno proizlazi iz činjenice da od pamtivijeka ljudi prilagođavaju svojim lokomocijskim sposobnostima prostore u kojima borave. U budućnosti se može očekivati da će čovjekoliki roboti biti dominantna kategorija robota u našem okruženju. Sadašnji stvarni čovjekoliki roboti nemaju dovoljnu razinu inteligencije da bi ih se moglo uspoređivati s fikcijskim robotima, ali se može očekivati da će se u budućnosti ta razlika stalno smanjivati.

Umjetna inteligencija

Umjetna inteligencija je veoma razvijena i u budućnosti će se još razvijati.Ono što može biti zabrinjavajuće jest činjenica da će u budućnosti roboti moći razmišljati i možda raditi radnje koje čovjek danas radi(npr. koristiti laptop,igrati šah,odlaziti u kupnju...). Zato trebamo biti sigurni da se tehnologija,u ovom slučaju roboti neće okrenuti protiv nas i zauzeti naše mjesto.
robot robot robot

Pepper

Pepper je prvi socijalni humanoidni robot na svijetu koji može prepoznati lica i osnovne ljudske osjećaje. Pepper je optimiziran za ljudsku interakciju i sposoban je stupiti u kontakt s ljudima kroz razgovor i zaslon osjetljiv na dodir.Pepper je danas dostupan za tvrtke i škole. Preko 2000 tvrtki širom svijeta prihvatilo je Pepper kao pomoćnika za dobrodošlicu, informiranje i usmjeravanje posjetitelja na inovativan način.

Robot Pepper Robot Pepper

Dizajniran da privuče ljude, Pepper dodaje novi život vašem poslu privlačenjem novih kupaca, izazivajući stvarnu znatiželju - i ostavljajući trajni dojam. Odličan i šarmantan, Pepper se obraća ljudima u trenutku kad uđu na vrata i započinje razgovor - i prijatelje.

pepper with kids pepper friend pepper vježba pepper nescafe

Sport 9. srpnja 2020. tim Pepper robota nastupio je kao navijačice na bejzbolskoj utakmici između Fukuoka SoftBank Hawksa i Rakuten Eaglesa, uz podršku tima četverostrukih robota Boston Dynamics Spota.

robot navijač Boston spot Boston spot

Roboti su naša budućnost i nadamo se da će biti na našoj strani i da će postati naši prijatelji.Trebamo svakome pružiti priliku,pa čak i robotima s visokim stupnjem umjetne inteligencije.

Ekipa robota Robot friends