balet

Balet je plesna forma koja se danas najčešće izvodi u kazalištu, te je plešu profesionalni plesači. Može biti grupni nastup ili solo izvedba. Balet nije samo za profesionalce, jer se od početnika ne zahtjeva znanje i mogućnost izvođenja svih plesnih tehnika pravilno. Te plesne tehnike su inače temelj svim ostalim plesnim stilovima.

valcer

Valcer je ples koji je podrijetlom iz Austrije i pojavio se u 17. stoljeću, te se pleše u paru. Najpoznatiji su engleski i bečki valcer, od kojih je engleski sporiji sa više dizanja i spuštanja a bečki brži, sa više okreta i promjene plesnih koraka.

step

Step dance je jedinstvena vrsta plesa u kojoj se uz pomoć stopala proizvode zvukovi. Važna je zaigranost i ritmičnost, te se zbog jačine zvuka pleše u cipelama sa tepovima - metalnim pločicama na petama i prstima. Može se plesati solo, u paru ili u skupini ljudi, kada se ritam i koraci održavaju jednostavnim zbog količine plesača.

hip-hop

Hip hop je plesni stil koji je nastao 70-ih godina u New Yorku, te je danas prisutan u cijelom svijetu. Posebno je popularan među mladima zbog svojih glavnih stilova - 'locking', 'popping' i 'breaking', ili bolje znano kao breakdancing. Također je zabavan zbog toga što dolazi iz improvizacije, te postoji određena sloboda koju je rijetko postići u ostalim vrstama plesova.

salsa

Salsa je vrsta plesa inače iz Kube, te je nastala utjecajem različitih kultura. Najčešće se pleše u paru, no moguće su i solo izvedbe. Glazba je u ovom plesu bitna; ritam mora biti brz i konstantan, a od instrumenata su najčešći gitara, klavir i bubnjevi.