Bilo jednom davno, u davna vremena...


×

Hvala!

×

Žao nam je! Pokušat ćemo bolje sljedeće godine...

POVEZIVANJE SVIH DIJELOVA SVIJETA

U dalekoj prošlosti, u vrijeme velikih carstava oduvijek je bila važna povezanost svih gradova. Naime, nije bilo jednostavno prenositi informacije udaljenim područjima. Stvaranjem velikih država u srednjem vijeku javlja se potreba za organiziranim prijenosom poruka prvenstveno radi vladanja i sigurnosti države. Glavni povod ustrojavanja poštanske službe i organiziranog prijenosa vijesti bilo je upravljanje državom.

Najprije je to obavljala GLASNIČKA SLUŽBA, odnosno glasnici – pješaci na konjima i devama (Egipat, 2000. pr.Kr.). Na razmacima od šest sati hodanja ili jahanja postojala su stajališta na kojima su se smjenjivali.

U stajalištima su vođene i knjige u koje su se unosili podaci o vremenu dolaska i pošiljkama koje su se predavale.

Kasnije razvitkom obrta i zanata, razvijanjem gradova i trgovine javlja se sve veća potreba za komuniciranjem. Dolazi do razvijanja pošte na manje jedinice i svaka ima svoju ulogu, dijele se na: mesarske, samostanske, trgovačke, sveučilišne… Glavno obilježje je da su nastale samo za međusobno komuniciranje stanovništva. Poštu je mogao zbog neimaštine koristiti samo mali broj ljudi, pod tim se misli na povlašteno društvo. Razvijanjem gradova i država, novim otkrićima ljudi se sve više povezuju na razini grada ali i država. Danas je sasvim normalno poslati poruku npr. iz Imotskog(Hrvatska) u New Delhi (Indija) osoba će primiti poruku za 0,5 sekundi. Dok je za to prije digitalizacije svijeta bilo potrebno otprilike 1380 h = približno 60 dana.