Naša stvarnost


×

Hvala!

×

Žao nam je! Pokušat ćemo bolje sljedeće godine...

Svijet nakon digitalizacije (sada)

Mobitel

Zahvaljujući digitalizaciji danas je sasvim normalno pričati sa svojom rodbinom diljem svijeta preko poziva, videopoziva, Whatsappa, Instagrama...u samo par klikova. Što je nekada bilo nemoguće danas je svakodnevnica.

Svijet je vrlo dobro povezan na komunikacijskoj razini. Kao što je za sve potrebno vrijeme, tako su bile potrebne godine kako bi se otkrio najbolji način povezivanja cijelog svijeta kojim bi nastala jedna umrežena cjelina. Nažalost i danas imamo puno mjesta u svijetu gdje mobitel nije dostupan.

Primjer države u kojoj je digitalizacija u zaostatku je Afrika.

Automobil

Danas je automobil najvažnije osobno prijevozno sredstvo. Otprilike 65% obitelji ga posjeduje. Problem automobila je što previše zagađuju zrak i okoliš. Zahvaljujući digitalizaciji je stvoren, stoga se digitalizacijom nastoji i popraviti.

U današnje vrijeme se pokušava izumiti sve veći broj električnih i eko automobila (onih koji manje zagađuju zrak). Prva zanimanja za električne automobile počela su početkom 20. stoljeća.

Današnji izgled automobila je došao od automobila koji je uspješno izumljen 1886. od strane Karla Benza, a do tad je bilo puno neuspjelih pokušaja i otkrivanja (automobil kojeg je pokretao vjetar, automobil na parni pogon,...)

Laptop

Pojam pisaća mašina u prošlosti, danas možemo zamijeniti laptopom i printerom. Na pisaćoj mašini pisanje je oduzimalo previše vremena, a pogreške bi se ispravljale "korketorom".

Danas na laptopu samo pomoću par klikova izbrišemo sve što smo krivo napisali. Na kraju,kad završimo spremimo dokument i spreman je za printanje (koje bude gotovo za minutu, dvije, ovisno o količini podataka).

Prvi nasljednik pisaće mašine bila su računala s katodnim monitorom (CRT), koji su danas rijetko u uporabi.

Popularni su bili sve do 2000.-te. Danas su to mjesto preuzeli LCD monitori ili plazma monitori.

Whatsapp

Aplikaciju Whatsapp prikazujemo kao primjer aplikacije za izmjenjivanje poruka, poziva, videopoziva, slika, videozapisa. Danas je jedna od popularnijih društvenih mreža. Uspoređujući cijelu aplikaciju s prošlosti možemo uočiti da Whatsapp predstavlja upravo prenositelja (poštara) poruke, a sama poruka predstavlja pismo. Whatsapp je naravno puno brži i jednostavniji način izmjenjivanja poruka.

Sve što trebamo napraviti je kliknuti na par slova i ikonica i naša poruka je poslana za samo par sekundi. Najveći nedostatak Whatsappa je manjak korištenja gramatike i pravopisa (velikih malih slova, interpunkcijskih znakova...).