Farmer iz kolonijalnog doba probudio bi se prije nego što je sunce uopće izašlo i počeo bi raditi. Farmer je morao raditi po dnevnom svjetlu kako bi bio siguran da će obaviti sav svoj posao. Uglavnom bi supruga doručkovala vrlo rano ujutro, a farmer i njegova djeca radili bi odmah nakon doručka dok sunce ne zađe.


Uglavnom su se koristile domaće životinje(volovi i bikovi) kao zaprega za plug. Ovisilo je dosta toga o vremenu, godišnjem dobu, ali i o životinjama. Ako dođe do bolesti može cijela jednogodišnja žetva propasti.


Glavni izumi doba su bili uglavnom novi plugovi, te je od poznatijih izuma Eli Whitneyov stroj za čišćenje pamuka. Ovaj izum je u Konfederaciji uzrokovao ogroman porast prihoda zbog plantaža pamuka s robovima. Ovaj stroj je bio umijeće tehnologije za to vrijeme, te je poslije došlo do Američkog građanskog rata jer Južnjaci nisu htjeli svojim robovima dati slobodu.


John Deere bio je kovač iz Illinoisa koji je vidio kako marljivo rade poljoprivrednici na poljima i želio je pomoći da njihov rad bude učinkovitiji. Znao je da se prljavština zalijepiti za plug od željeza i da se neće zalijepiti za visoko poliranu čeličnu ploču. U nadi da će poljoprivrednicima olakšati posao krenuo je u izradu čeličnog pluga 1837 godine. Animacija


Thomas Moore iz Maryland je izumio icebox refrigerator


Video o životu na farmi 1950-1969