menu

Streaming platforme

gif2

Streaming platforme su se prebacile na sistem plaćanja pretplate. Nije bio fokus na plaćanju za određene pjesme, već se plaćala određena mjesečna cijena za korištenje usluge koja je pružala mogućnost slušanja ogromne količine pjesama. Korisnik tako može jednu minutu slušati američki heavy metal pa onda japansku tradicionalnu glazbu zbog globalizacije industrije. Jedan nedostatak ovoga je to što zapravo korisnik nikada nema vlasništvo nad sadržajem, već ga samo koristi. Neke od najpoznatijih streaming platforma su:

Spotify

spotify-logo
apple apple web
Više... close

Švedska straming platforma koja je izašla 23.4.2006. Moguće najpopularnija od navedenih (406 milijuna mjesečnih slušatelja), gotovo sve glazbenike je moguće naći tamo. Dostupna u 180 zemalja. Osim više od 80 milijuna pjesama na Spotify-u je dostupno i više od 3 i po milijuna podcasta. Ima besplatnu verziju koja ima reklame i neka ograničenja, a kada se kupi sbskirpcija moguće je i preuzimati glazbu te snimati je u većoj kvaliteti. U partnerstvu su s kompanijama poput Sony-a (Playstation Music) te sponzoriraju Barcelonu.

Soundcloud

sounclud-logo
apple apple web
Više... close

Švedska streaming platforma koja je izašla u 2007. Mjesečno sada ima više od 75 milijuna korisnika i dostupna je u 190 zemalja. Ima besplatno i plaćeno članstvo, a jedno je od prvih većiih streaming kompanija. Na platformi je dostupno više od 125 milijuna pjesama i poznata je po tome što je lakše korisnicima da uploadaju svoj audio, pogotovo s plaćenom Soundcloud Pro Unlimited supskripcijom.

Deezer

deezer-logo
apple apple web
Više... close

Deezer je Francuska streaming platforma koja pruža usluge slušanja više od 90 milijuna pjesama i podcasta. Ima oko 16 milijuna aktivnih korisnika i dostupno je u 187 regija. Izašla je 2006. Godine pod imenom Blogmusic, a Daniel Marherly je ime bitno za nastanak platforme. IIma integriranu Last.fm tehnolodiju. Moguće je platiti više supskripcija sa različitim mogućnostima i kvalitetom glazbe (ima i High fidelity supskripcije).

Itunes

itunes-logo
apple apple web
Više... close

Itunes je mobilna aplikacija za Apple mobitele koja je dio Apple ekosustava. Služi za reproduciranje , kupovanje i otkrivanje glazbe. Najavljen već u 19.1.2001. Od poznatog Steve Jobsa, ova platforma je jedna od najstarijih. Originalno je bila to platforma SoundJam MP (kompanija Casady & Greene) izašla 1998. Danas je najbitnija platforma za Apple uređaje jer osim glazbe pruža podcaste, e-knjige i cijele aplikacije. Također je moguće putem Microsoft Store-a instalirati Itunes na WIndows 10 operacijski sustav. Pruža mnoge mogućnosti sa glazbenom knjižnicom korisnika te podržava zapise bez gubljena kvalitete (lossless). Moguće je preko Itunes Store platforme kupiti razne pjesme i albume. Također podržava streaming. Zbog ogromene količine ljudi koje koriste Apple i zatvorenosti Apple ekosustava će ostati dugo jedna od najvećih glazbenih platforma.

Last.fm

lastfm-logo
apple apple web
Više... close

Last.fm je britanska glazbena web stranica koja je izašla u 2002. I bitna je zbog kiorištenja tada revolucionarnih sistema za predlaganje glazbe. Danas je vlasništvo CBS Interactive. Do 2014. Je također pružalo mogućnost radia. Imalo je par kontraverza tijekom svoga postojanja, posebice pri mijenjanju platforme i prilagodbi streamingu te uvođenju plaćene supskripcije. Bilo je vrlo korisno za otkrivanju nove glazbe što bi radilo tako da gleda koje korisnik pjesme sluša na platformama poput Spotify-a i YouTube. Danas se većinom postoji kao integracija u Spotify i Youtube.

Mixcloud

mixclud-logo
apple apple web
Više... close

Mixcloud je Britanska streaming stranica koju su počeli Nikil Shah i Nico Perez 2008. Godine. Njihov cilj je eliminirati kompeticiju Spotify-u koja se većinom fokusirala na ilegalno preuzimanje glazbe. Cijela platforma je bazirana na streamingu i ne dopuštaju preuzimanje. Trenutno imaju oko 15 milijuna aktivnih korisnika i više od 1.5 milijuna umjetnika ima pjesme na platformi.

Youtube Music

youtube-logo
apple apple web
Više... close

Youtube Music je glazbena streaming platforma koja je dio platforme Youtube. Izasla je u osmom mjesecu 2015. Godine uz Youtube premium supskirpciju. Nedugo zatim je preuzela mjesto Google Play music platforme i postala glavna platforma Google-a za streaming glazbe. Ima jednu od najvećih knjižnica glazbe na svijetu (Youtube) sa solidnom kvalitetom i ogromnom količinom korisnika. Također ima neke suskipcije koji dopuštaju gledanje bez reklama te gledanje dok je uređaj u “sleep mode” i veću kvalitetu te preuzimanje pjesama i videa. Naravno, ovo podrazumijeva sve glazbene videe na youtube platformi.

Tidal

spotify-logo
apple apple web
Više... close

Tidal je Norveško-Američka streaming platforma koja je izašla 2014. (kompanija Aspiro) i danas je pod vlasništvom kompanije Block, Inc. Preko te platforme je moguće slušati preko 80 milijuna pjesama, podcastova i glazbenih videa. Trenutno ima 3 milijuna korisnika koji plaćaju mjesečnu subskripciju. Mnogi ovu platformu hvale zbog vrhunske kvalitete glazbe (high fidelity), ali velike cijene supskripcije i mala dostupnost (u samo 61 državi) predstavljaju određene probleme. Također su znali sklapati dogovore sa umjetnicima da njihova glazba bude ekskluzivna za Tidal, zbog čega su bili kritizirani.

Amazon Music

amzon-logo
apple apple web
Više... close

Amazon music je glazbena streaming platforma koju je osnovala kompanija Amazon 2008. Godine. Bila je to prva veća platforma koja je dopuštala slušanje glazbe bez DRM softvera, što je poboljšalo performans. Od 2019 je moguće slušati datoteke bez gubljenja kvalitete (lossless) za oko 50 milijuna pjesmi. Ima okko 55 milijuna aktivnih korisnika te veliku količinu umjetnika. Jedini problem je mala dostupnost u svijetu, pa ova platforma nije velika kao primjerice Spotify.