Povratak na vrh

DUHOVNA I NEMATERIJALNA BAŠTINA

DJELA:

Povijest Hrvata, Majka s djetetom (Drniš), Oraci(Drniš), Sveti Roko, Vrelo života, Perzefona (Sveucilište u Syracuzi, NY), Pobjednik (Beograd), Spomenik Martinu Kukucínu (Bratislava), Kip Nikole Tesle (Teslina ulica, Zagreb), Petar Berislavic (1933., otkriven 1938., Trogir), Grgur Ninski (Franjevacki trg u Varaždinu), Strijelac(Chicago), Domagojevi strijelci, Spomenik zahvalnosti Francuskoj (Beograd), Job (Sveucilište u Syracuzi, NY), Grgur Ninski (Nin i Split)

>KNJIŽEVNO STVARALAŠTVO:

Ivan Meštrovic, Nova europa, Zagreb, 1933.

Gospa od andela, Nova europa, Zagreb, 1937.

Religiozna umjetnost, reprodukcija Meštrovicevih djela religiozne tematike, Hrvatski izdavalacki bibliografski zavod, Zagreb, 1944.

Dennoch will ich hoffen...Ein Weihnachtsgespräch (Ipak se nadam ili Božicni razgovori), knjiga refleksija, Rascher Verlag, Zürich, 1945.

The sculpture of Ivan Meštrovic, Syracuse University Press, Syracuse, 1948.

Meštrovic Exhebition of Twenty-Five Panels: Hendricks Chapel Syracuse University, Syracuse, 1950.

The Life of Christ: Ten Panels in Wood, Syracuse, 1953.

Uspomene na politicke ljude i dogadaje, memoarska proza, Knjižnica Hrvatske revije, Buenos Aires, 1961.

Aleksandar (Alexander), drama

Kambus, povijesna drama

Aleksandrida[17]

Kejo

Rad Ivana Meštrovica

****slika umjetnika Ivana Meštrovica u ST (život u rezidenciji)(„obicno“ druženje na gradskim javnim mjestima s važnijim osobama tog vremena)
**** slika svecanog otkrivanja Grgura Ninskog na Peristilu

Rad i djelovanje Ivana Meštrovica u meduratnom Splitu iznijeti cu u kontekstu podizanja javnih spomenika koje je narucila Opcina Split i javnih polemika koje su izbile radi postavljanja njegovog spomenika Grgura Ninskog. Prije Prvog svjetskog rata Split nije imao puno javnih spomenika te je opcina Split odlucila podici nekoliko spomenika za koje je odabrala Ivana Meštrovica. Godine 1925. sa velikom svecanošcu je postavljen Meštrovic kip Marka Marulica na Vocnom trgu. Otkrice spomenika bilo je svecano uobliceno 26. srpnja 1925. uz sudjelovanje predstavnika politickih vlasti, brojnih domacih i stranih gostiju koji su za tu prigodu i otvorenje Licke pruge i Jadranske izložbe posebno došli u Split.170 Sljedeci Meštrovicev spomenik Splitu bio je spomenik Grguru Ninskome koji je izazvao brojne i žustre rasprave kako kulturnih i politickih licnosti tako i cjelokupne splitske javnosti. Velika polemika se nije odnosila na izgled spomenika vec na njegov smještaj. Meštrovic je, kao i spomenik Marka Marulica tako i spomenik Grgura Ninskoga odlucio pokloniti gradu Splitu. No, ovaj put je imao uvjet da ima potpunu slobodu pri izboru mjesta na koje ce spomenik biti postavljen.171 Opcina Split, na celu s Ivom Tartagliom je jednoglasno prihvatila Meštrovicev zahtjev. Kada je kip dovršen 1929. g. Meštrovic je zahtijevao da bude postavljen na Peristil. Ovakva odluka o postavljanju Grgura Ninskoga na Peristil ima važno povijesno i politicko uporište koje se svodi na poimanje i izjednacavanje Grgura Ninskoga kao povijesne osobe koja je svojim zalaganjem za obranu bogoslužja na slavenskom jeziku, brojnim povjesnicarima i politicarima poslužio kao simbol u borbi za hrvatski jezik, jugoslavenstvo a protiv talijanskih pretenzija. Izbor Peristila za mjesto podizanja kipa Grgura Ninskog je takoder simbolican jer simbolizira pobjedu slavenske nacionalne ideje nad talijanskim pretenzijama i okupacijama.

Usprkos svemu, kip Grgura Ninskoga je 29. rujna 1929. g. svecano otkriven na Peristilu pred brojnim javnim i politickim osobama kao i pred mnoštvom okupljenih gradana. O važnosti postavljanja kipa Grgura Ninskoga svakako govore brojne polemike ispisane na stranicama Novog doba, velika svecanost koja je održana tog dana, brojni gosti koji su na taj dan posebno došli u Split i govori raznih politickih licnosti koji su skoro u cijelosti objavljeni u novinama.

Split je tada bio druga rezidencija Ivana Meštrovica, koji je po vlastitoj zamisli dao sagraditi svoju palacu na Mejama (1931–39., danas Galerija Meštrovic)