MUZEJI U MAKARSKOJ





Gradski muzej

GRADSKI MUZEJ

Gradski muzej Makarska nalazi se u baroknoj palači Tonoli, podignutoj u drugoj polovini 18. st. na zapadnoj strani gradske obale i luke, upisane u Registar nepokretnih spomenika kulture. Osnovan je 1995. kao prostorni i kadrovski sljedbenik ranijih muzejskih tijela počevši od 1962. (Muzej NOB-a biokovskog područja; Muzej revolucije; Zavičajni muzej Makarskog primorja). Izložbeni i radni prostor muzeja smješten je na prvom katu palače, gdje su eksponati izloženi u vitrinama. Muzejske zbirke omogućile su koncepciju u izradi stalnog fundusa izloženih eksponata. Riječ je o sljedećim cjelinama: zbirke arheologije, etnologije, numizmatike, kulturno-povijesne zbirke, fotografija, razglednica, plakata i karata. Arheološka, kulturno-povijesna i etnološka zbirka omogućuju muzejsku prezentaciju kao uvid u povijesni izgled Makarske i Primorja. Arheološka zbirka je reprezentativna i za prostor Makarskog primorja i Zabiokovlja.


Ribe, rakovi i školjke

MUZEJ RIBA, RAKOVA I ŠKOLJKI

U Muzeju riba, rakova i školjki su izložene vrste koje obitavaju u Jadranu, što je odlična prigoda da se upoznate sa podvodnim svijetom plavih dubina našega mora. Muzej se nalazi u staroj gradskoj jezgri, a u njemu su izložene isključivo vrste koje obitavaju u Jadranskom moru, uglavnom iz makarskog akvatoria. Muzej se već 40 godina nalazi na istoj adresi - fra Filipa Grabovca, br 3. U njemu je sačuvano i izloženo više od 250 vrsta riba i rakova, većinom primjerci koje su ulovili domaći ribari. Bogatstvo riba i rakova koje je obitavalo u vodama Jadrana najprije je prikupljao, uređivao i izložio oku javnosti Jure Glavičić.


Malakološki

MALAKOLOŠKI MUZEJ

Malakološki muzej franjevačkog samostana utemeljio je 1963. fra Jure Radić. Atraktivnom postavom morskih puževa i školjkaša Jadrana i cijeloga svijeta danas je to turistički najpoznatija malakološka kolekcija u Hrvatskoj. Uz bogatu malakološku kolekciju fra Jure Radića u muzeju se čuva vrijedan herbar bilja planine Biokovo i manja paleontološka kolekcija. Malakološki muzej u Makarskoj je muzej školjaka - ljuštura morskih mekušaca. Nastao je sistematskim i samoprijegornim radom teologa i prirodoznanstvenika dr. fra Jure Radića uz podršku i suradnju brojnih ljudi, znanstvenika, muzejskih djelatnika, kolekcionara, a posebno vjernog mu kolege fra Franje Careva, a pod najčešće spominjanim geslom "Od naroda - narodu - za narod". Muzej je otvoren za javnost 30. travnja 1963. godine u starom dijelu Franjevačkog samostana koji je zaštićeni spomenik kulture. Od preko 3000 primjeraka izloženih školjaka, u tom muzeju se mogu vidjeti ne samo školjke Jadranskog mora već i brojne vrste tropskih i suptropskih mora, koje su i najprivlačnijih boja i oblika među svim školjkama.


galerija

GRADSKA GALERIJA ANTUN GOJAK

Želiš li pogledati zanimljivu izložbu? Galerija Gojak je pravo mjesto za tebe. Gradska galerija nosi ime poznatog makarskog slikara Antuna Gojaka, a jezgru fundusa galeriji čini donacija njegovih slika i crteža. Galerija prati događanja u lokalnoj zajednici i aktivno sudjeluje u javnom životu grada Makarske uz stalnu suradnju s kulturnim i ostalim javnim institucijama. Kvalitetan galerijski program dio je kulturne ponude grada. Osim što prikuplja, čuva i prezentira vrijedan umjetnički fundus, Gradska galerija Antun Gojak priređuje brojne povremene izložbe. Od utemeljenja Galerije 1995. godine održano ih je gotovo 300.