Drvene figure Digitalizacija
Drvene figure kraljicei i kralja šaha
figure na mobitelu kroz
robotska ruka i šah godine

Šah se kroz godine mnogo mijenjao, od klasičnog igranja na drvenoj ploči do igranja na bilo kojem pametnom uređaju sa strancem s druge strane zaslona.

Na ovoj stranici ćemo se najviše osvrnuti na rastuću zajednicu šaha na internetu, od novih načina usavršavanja igre do različitih verzija šaha koje su igrači sami izmislili.


Mechanical Turk
Mechanical Turk
Mechanical Turk

Kako je tehnologija utjecala?

Neposredno prije početka moderne ere šaha, Mechanical Turk bio je glavni izum koji je zaintrigirao mase tijekom 18. stoljeća. To je bio umjetni stroj koji j igrao šah i gotovo ga je bilo nemoguće pobijediti. Od 1770. do početka 1800-ih, ljudski igrači vjerovali su da igraju protiv protivnika stroja koji je bio izložen i putovao diljem Europe i Amerike i izazivali igrače koji su ga htjeli pobijediti.

Bez znanja igrača, Mehaničkim Turkom upravljao je ljudski igrač, obično majstori šaha, koji je sjedio u stroju i igrao protiv protivnika. U osnovi je stroj bio velika podvala i premda su se tajne stroja dugo čuvale, potaknulo je maštu svih koji su ga pogledali i rezultiralo publikacijama koje su okruživale spletke o njegovom funkcioniranju.

Nakon njegove smrti, šahisti su nastavili težiti pronalaženju stroja dostojnog šahovskog igranja. Osamdesetih godina prošlog stoljeća pojava računalnog softvera zaživjela je taj san.

Velemajstori se također koriste šahovskim softverom da bi poboljšali vlastitu igru, a neki, poput trenutnog petostrukog svjetskog prvaka u šahu, Magnusa Carlsena, koriste tehnologiju kako bi privukli više ljudi da igraju igru!


Chess.com
Chess.com

Najpoznatija stranica za igranje šaha sa dnevnih 500,000 igrača zove se chess.com

Stranica dopušta da odigramo partiju šaha u bilo koje vrijeme dana sa igračima istog iskustva kao i mi. Ovisno o tome jesi li pobijedio, izgubio ili ostvario remi dobiješ određen broj bodova koji se koriste za lakše sparivanje s protivnicima.

Chess24
Chess24

Chess24 je brzo postao jedno od najboljih web mjesta za igranje i učenje šaha. Osnovno članstvo je besplatno, ali vrhunska nadogradnja omogućuje puni pristup bogatstvu materijala za obuku poput video serija i e-knjiga. Premium članovi također imaju priliku izazvati naslove igrača tijekom prijenosa uživo.

Jedna razlika što je Chess24 više zasnovan na Europu nego chess.com.



4 igrača

Posebna varijanta u kojoj 4 igrača igraju na jednoj minimalno promijenjenoj šahovnici. Pravila su ista kao u normalnom šahu ali prijetnje dolaze iz svih smjerova.

Bughouse

Igra se u dva tima po dva igrača, svaki put kad jedan igrač pojede protivnikovu figuru njegov suigrač je dobiva na slobodno korištenje i može je staviti bilo gdje na ploču.

Fog of war

Zabavna varijanta sa chess.com koja omogućava da vidite samo svoju polovicu ploče dok je ostatak u "magli" što znatno otežava igru jer ne možete vidjeti većinu protivnikovih figura.

Atomski šah

Svaki put kad jedna figura bude pojedena sve oko nje eksplodira uzimajući i ostale figure sa sobom, ako neka figura eksplodira blizu kralja igra odmah završava. Jedna je od težih i kraćih varijanti

Horda pijuna

Bijeli ima hordu pijuna, to jest 4 i pol reda puna pijuna i pobjeđuje matiranjem Crnog. Crni pobjeđuje oduzimanjem svih bijelih pijuna.

Povez

Igrajte bez da vidite komade! Odaberite dio da biste vidjeli pokazatelje za legalne poteze. Kursor se mijenja kada pređete dio koji možete pomaknuti.