Pravila šaha

slika figura

Pravila šaha

Igra se između dva igrača koji izmjenično igraju poteze počinjući od bijeloga. Ukupno postoji 16 figura, a svaki igrač 8 pješaka, 2 skakača, 2 lovca, 2 topa, 1 kraljica i 1 kralj, vrijednost figura je različita i ide po redu kojim smo ih naveli, što znači da je kralj najvažniji.

Cilj igre je matirati protivnika, mat je situacija kad je nakon našeg posljednjeg poteza suparnički kralj napadnut na takav način da se ne može obraniti.

PRAVILA_1

slika šahovske ploče

Postavljanje na početku igre

Šahovske figure podijeljene su u bijele i crne setove. Iako garniture nisu uvijek bijele i crne (npr. svijetla garnitura može biti žućkasta ili prljavo bijela boja, tamna garnitura može biti crvena), uvijek se nazivaju "bijela" i "crna".

Igra se na četvrtastoj ploči od osam redova (označavaju se od 1 do 8 odozdo prema gore prema bijeloj perspektivi) i osam stupaca (označavaju se od a do h slijeva udesno u skladu s bijelom perspektivom). Slova i brojevi služe za zapisivanje partije. Šahovska ploča postavljena je svijetlim kvadratom u desnom kutu najbližem svakom igraču. Dakle, svaka kraljica započinje na kvadratu svoje boje.



Pokreti šahovskih figura

Figura se premješta na prazno polje ili onaj koji zauzima protivnički komad, koji se "jede" i uklanja iz igre. Uz jedinu iznimku en passant, svi se dijelovi hvataju premještanjem na polje koji zauzima protivnički komad.

Igrać ne smije povući potez koji bi stavio ili ostavio vlastitog kralja pod napadom. Ako igrač koji se kreće nema pravni potez, igra je gotova; rezultat je ili mat ako je kralj na čeku ili pat pozicija ako kralj nije.




Šahovske figure


Pješak

Na početku se kreće 1 ili 2 koraka naprijed, pa nadalje 1 korakom naprijed i jedno polje u koso, uzimanjem protivničke figure.

Skakač

Pomiče se u obliku slova L. Također je jedina figura koja može preskočiti druge figure.‎

Lovac

Pomiče se dijagonalno na bilo koje polje, ali ne može preskakati druge figure.

Top

Pomiče se za bilo koje polje duž ranga, ali ne može preskakati figure. Također s krajem sudjeluje u rokadi.‎

Kraljica

Pomiče se kombinacijom pokreta topa i lovca, ali ne može preskakati druge figure.‎

Kralj

Pomiče se za jedno polje u bilo kojem smjeru. Također ima potez rokadu, tad se pomiče za 2 mjesta, uključuje i pomicanje topa.‎



PRAVILA_5

Šah, kao što vidite na primjeru ispod, se često igra na vrijeme, nekad su to 3 minute, nekad 5, 10, 30 ili sat, sve ovisi o dogovoru ili natjecanju. Postoji i nešto što se zove dnevni šah u kojem svaki igrač odigra jedan potez na dan.

Vrijeme se troši samo dok ste vi na redu, kad odigrate svoj potez ono ostaje istu dok protivnik ne napravi isto. Ako vam se vrijeme istroši gubite partiju bez obzira tko je do tog trenutka imao bolju poziciju


Vrijeme je da testirate svoje znanje!

Primjenite sve što ste naučili na stranici i riješite kviz. Sretno Vam!


Primjenite naučeno znanje i odigrajte partiju šaha sa strancem.