naslovna

Što je šah?

Šah je društvena igra za dva igrača. Igra se na šahovskoj ploči, izrađenoj od 64 manja kvadrata, s osam kvadrata sa svake strane. U početnoj poziciji na šahovnici je 16 bijelih i 16 crnih figura – po jedan kralj i dama, po 2 topa, lovca i skakača te 8 pješaka (pijuna). Cilj igre je da svaki igrač pokuša matirati kralja protivnika.

POCETNA_2

POCETNA_3

Kako se igra?

Igra se između dva igrača koji izmjenično igraju poteze počinjući od bijeloga. Sastoji se ukupno od 16 figura od kojih svaka ima svoju svrhu, to je igra vještine sa pomno određenim pravilima, koja morate znati da bi matirali svoga protivnika.

Na vašu sreću mi smo ih zapisali samo pritisnite crni gumb za informacije!

PROČITAJ VIŠE

Kako je nastao?

Povijest šaha može se pratiti gotovo prije 1500 godina, iako najranija podrijetla nisu sigurna. Najraniji prethodnik igre vjerojatno je nastao u Indiji, do 7. stoljeća poslije Krista. ... Kad su Arapi osvojili Perziju, muslimanski svijet zauzeo se šahom i potom proširio na južnu Europu.

Pritisnite crni gumb za više informacija o povijest šaha!

PROČITAJ VIŠE
POCETNA_4

figure na mobitelu

Kako je internet utjecao?

Šah se kroz godine mnogo mijenjao, od klasičnog igranja na drvenoj ploči do igranja na bilo kojem pametnom uređaju sa strancem s druge strane zaslona.

Na ovoj stranici ćemo se najviše osvrnuti na rastuću zajednicu šaha na internetu, od novih načina usavršavanja igre do različitih verzija šaha koje su igrači sami izmislili.

Da saznate više pritisnite crni gumb!

PROČITAJ VIŠE

Povuci pravi potez...

POCETNA_5

Četiri najboljih svjetskih igrača

Magnus Carlsen
Magnus Carlsen #1
Fabiano Caruana
Fabiano Caruana #2
Ding Liren
Ding Liren #3
Ian Nepomniachtchi
Ian Nepomniachtchi #4