Piramide

Egipatske piramide predstavljaju građevine koje su sagrađene u drevnom Egiptu te se smatraju najvećim spomenikom i najspektakularnijim dostignućem te civilizacije. Piramide su se gradile od Starog Kraljevstva do Drugog neđurazdoblja. Razdoblja egipatske povijesti možete pronaći ovdje Grci i Rimljani smatrali su piramide jednim od sedam svetskih čuda, a danas su one jedine ostale od svih spomenika na njihovom popisu. Služile su kao grobnice egipatskim faraonima. Egipćani su piramide gradili u Gizi, Sakari i drugim mjestima.

Piramide u Gizi

Piramide u Gizi ili Nekropola u Gizi u Egiptu spadaju među najpoznatije i najstarije građevine čovječanstva. Nalaze se na zapadnom rubu doline Nila, oko osam kilometara jugozapadno od grada Gize. Udaljene su oko 15 kilometara od centra grada Kaira i nalazi se direktno na ulici piramida (Sharia al-Ahram). Jedine su preostale od Sedam svjetskih čuda antike.

stew

Keopsova piramida

Keopsova piramida, poznata i kao Velika piramida ili Hufuova piramida jedna je od tri glavne piramide u Gizi, a uz to je i najstarija i najveća piramida u Gizi, te najstarije i jedino preostalo svjetsko čudo antike. Visoka je 146 metera. Procjenjuje se da je bila izgrađena u 26. stoljeću pr. Kr., što bi značilo da je stara već oko 4600 godina.Piramida je izgrađena kao grobnica faraona Hufua, kojeg su Grci zvali Keops. Vjeruje se da je arhitekt bio Hemiunu, Kufuov vezir. Oprečno poznatom vjerovanju, piramidu nisu izgradili robovi, već dobro opskrbljeni i zbrinuti radnici.

Kefrenova piramida

Kefrenova piramida je druga po veličini piramida u Gizi. U njoj je sahranjen Kefren, četvrti faraon četvrte egipatske dinastije. Originalna visina mauzoleja je bila 143,5 m, ali tokom vekova, piramida je znatno oštećena. Sadašnja visina iznosi 136,4 m. Na vrhu ove piramide su ostale sačuvane granitne ploče koje su bile postavljane na svaku piramidu, ali su uništene tokom vremena.

Mikerinova piramida

Mikerinova piramida, koja se zove još i Menkaurova piramida, najmanja je od tri piramide u Gizi koja je blizu Kaira. Vjerojatno je služila kao grobnica za četvrtu dinastiju egipatskih faraona. Danas je visoka 61 metara, ali na početku je bila visoka 65 metara. Mikerinova piramida sagrađena je od vapnenca i granita, a imala je tri pomoćne piramide. Dijelovi hrama koji se nalazi u unutrašnjosti ostali su netaknuti.

Džoserova piramida

Džoserova piramida

Džoserova piramida je poznata kao prva prava piramida ikada izgrađena i predstavlja jedan od najznačajnijih arhitektonskih dostignuća drevnog Egipta. Ova piramida, također poznata kao Stupasta piramida, izgrađena je za faraona Džosera iz Treće dinastije i smatra se pretečom klasičnih egipatskih piramida. Džoserova piramida se nalazi u Sakari i predstavlja prekretnicu u egipatskoj arhitekturi, označavajući prelazak sa mastabe na prave piramide.

Snoufova piramida

Snofruova piramida

Snofruova piramida, također poznata kao Crvena piramida, nalazi se u Dahšuru i izgrađena je za faraona Snofrua, prvog vladara 4. dinastije. To je bila prva prava piramida u Egiptu i smatra se jednom od najznačajnijih građevina drevnog Egipta. Crvena piramida je visoka 104 metra i građena je od crvenkastog vapnenca, po čemu je i dobila ime. Ona je jedna od tri piramide koje je Snofru dao izgraditi u Dahšuru, a ostale su Savijena piramida i Bijela piramida.