Kaciga




Kacige su neophodan dio opreme za svakog vozača. One nisu samo obavezan sigurnosni element, već i ključna zaštita od ozljeda prilikom vožnje. Kacige su dizajnirane s nizom funkcija kako bi pružile maksimalnu zaštitu, uključujući otpornost na udarce, udobnost i dobru ventilaciju. Različiti stilovi kaciga odgovaraju različitim vrstama vožnje, ali svaka od njih ima zajednički cilj: osigurati sigurnost vozača. Pametno je uvijek nositi kacigu pri vožnji, jer štiti ne samo glavu, već i život.

Vrste kaciga

Integralne kacige

Ove kacige pružaju najviši nivo zaštite, pokrivajući cijelu glavu i lice. One su često opremljene vizirima koji pružaju dobru zaštitu od vjetra, kiše i insekata. Integralne kacige su popularne među cestovnim vozačima zbog svoje izuzetne sigurnosti i aerodinamičnog dizajna.

Otvorene kacige ("jet" kacige)

Ove kacige ostavljaju lice vozača otvorenim, pružajući slobodniji osjećaj vožnje. One su često lakše i nude bolju ventilaciju od integralnih kaciga. Otvorene kacige su često odabir vozača koji preferiraju gradsku vožnju i kraće relacije.

Sportske kacige

Dizajnirane su za visoke brzine. Imaju aerodinamičan oblik koji smanjuje otpor vjetra i buku prilikom vožnje na visokim brzinama. Sportske kacige često imaju dodatne značajke poput vizira koji se mogu brzo mijenjati i poboljšanu ventilaciju kako bi vozaču omogućile udobnu vožnju čak i pri ekstremnim brzinama.

Modularne kacige

Ove kacige su fleksibilne jer omogućuju vozačima da lako pređu iz zatvorenog u otvoreni stil. Imaju pokretljivu bradu koja se može podići, omogućavajući vozaču da jednostavno komunicira ili skine kacigu bez potrebe da je potpuno ukloni. Ove kacige su popularne među vozačima koji vole praktičnost i fleksibilnost.

Enduro kacige

Ove kacige su posebno dizajnirane za off-road vožnju. One obično imaju dodatnu zaštitu na bradi, kao i širi vizir kako bi se zaštitili od blata, kamenja i grana prilikom vožnje u teškim uvjetima. Enduro kacige su popularne među avanturističkim vozačima koji uživaju u istraživanju off-road terena.