Odjeća




Odjeća za motor sastoji se od raznih elemenata. Svaki je jednako bitan kako bi zaštitili svoje tijelo tijekom vožnje. Odjeća za motor je dizajnirana od raznih materijala kako bi vozača zaštitila od vjetra, kiše i ozljeda.

Odjevni predmeti

Motoristička jakna

Dostupna je u različitim stilovima i materijalima, poput kože, tekstila ili mrežastih tkanina. Osim što pruža zaštitu od vjetra, kiše i ozljeda, često sadrži i ugrađene zaštitne ploče na ramenima, laktovima i leđima kako bi dodatno zaštitila vozača u slučaju pada. Neki modeli imaju i termalnu podstavu za vožnju u hladnijim uvjetima, dok drugi imaju ventilacijske otvore za vožnju u toplim uvjetima.

Kombinezon

Motoristički kombinezoni su cjeloviti odjevni komadi koji pokrivaju tijelo od glave do pete. Obično su izrađeni od kože ili visokokvalitetnog tekstila, s ugrađenim zaštitnim pločama na ramenima, laktovima, kolenima i leđima. Ovi kombinezoni su popularni među vozačima koji se bave trkaćim sportovima ili voze na visokim brzinama, jer pružaju najvišu razinu zaštite.

Motorističke hlače

Slično jakni, mogu biti izrađene od kože, tekstila ili kombinacije materijala. Osim što pružaju zaštitu od vjetra, kiše i ozljeda, često imaju ugrađene zaštitne ploče na kukovima, koljenima i bedrima. Neki modeli imaju i podesive bočne panele ili elastične dijelove za bolje prilagođavanje tijelu vozača.

Čizme

Motorističke čizme pružaju zaštitu stopalima i gležnjevima od ozljeda u slučaju nesreće, kao i od vjetra i vremenskih uvjeta. Mogu biti visoke ili niske, izrađene od kože ili drugih otpornih materijala. Neki modeli imaju dodatna ojačanja na prstima, peti i gležnjevima za veću sigurnost, dok drugi imaju posebne potplate za bolje prianjanje na papučice motora.

Rukavice

Motorističke rukavice su dizajnirane za zaštitu ruku od vjetra, hladnoće i ozljeda. Izrađene su od čvrstih materijala poput kože ili tekstila, s dodatnim ojačanjima na dlanovima, prstima i zglobovima. Osim što pružaju zaštitu, trebaju omogućiti dobro držanje i osjetljivost prstiju za upravljanje motorom.