ŠTO JE BANKARSTVO?









Bankarstvo je industrija koja se bavi gotovinom, kreditnim i drugim financijskim transakcijama. Banke pružaju sigurno mjesto za pohranu dodatnog novca i kredita. Oni nude štedne račune, depozitne potvrde i tekuće račune. Banke koriste te depozite za kreditiranje. Ti zajmovi uključuju hipoteke na kuće, poslovne zajmove i zajmove za automobile. Banke su sigurno mjesto za polaganje viška gotovine. One također štediteljima plaćaju mali postotak položenog iznosa na temelju kamatne stope.


Banka je zavod, financijska institucija kojoj je glavna djelatnost posredovanje* u novčanim i kreditnim poslovima; banka prima novčana sredstva u depozit (polog) i plasira ih u kredite i tzv. novčane investicije, baveći se usto i financijskim uslugama.
Banke se mogu svrstati u određene kategorije na temelju vrste posla koji obavljaju. Komercijalne banke pružaju usluge privatnicima i poduzećima. Maloprodaja bankama omogućava upravljanje kreditima, depozitima i novcem pojedincima i obiteljima.
Bankovni sustav sastoji se od središnje banke, poslovnih banaka te štednih i drugih financijskih institucija.
*ugovor kojim se posrednik obvezuje dovesti u vezu s nalogodavcem osobu koja bi s njim pregovarala o sklapanju ugovora, a nalogodavac se obvezuje isplatiti mu određenu proviziju ako ugovor bude sklopljen.


Depozit su novčana sredstva fizičkih i pravnih osoba položena na računu banke ili koje druge depozitne ustanove. Štednja i zajmovi su specijalizirani bankarski subjekti stvoreni za promicanje pristupačnog vlasništva nad kućom. Često će te banke deponentima nuditi višu kamatnu stopu dok skupljaju novac za hipoteku.


O razvoju bankarstva ćemo više saznati u drugim segmentima, ali za sada ćemo vidjeti koji su ključni trenutci razvoja bankarstva kroz povijest:
🔹Bankarske institucije stvorene su iz potrebe da zadovolje tržište kako bi se zajmovi pružali javnosti. Kako su ekonomije rasle, banke su omogućavale široj javnosti da poveća svoje kredite i obavlja veće kupnje.
🔹Povijesno su se hramovi smatrali najranijim oblicima banaka jer su ih zauzimali svećenici i postajali utočištem bogatih.
🔹Najraniji rimski zakoni dopuštali su preuzimanje zemljišta umjesto plaćanja zajma koji su se dugovali između dužnika i vjerovnika.
🔹Poznati ekonomist, Adam Smith tijekom 18. stoljeća teoretizirao je da će samoregulirana ekonomija omogućiti tržištima ravnotežu. To je bilo poznato kao nevidljiva ruka, dokumentirano u Teoriji moralnih osjećaja.
🔹U modernijoj povijesti, panika 1907. bila je okidač dviju brokerskih kuća koje su bankrotirale uzrokujući recesiju kasnije te godine kada je likvidnost bila problem za američke gradove. To je dovelo do stvaranja banke Federalne rezerve.
🔹Drugi svjetski rat generirao je poslovanje i rad u svijetu pomažući u podizanju gospodarstva s njegovih oseka.


Kratki informativan video o bankarstvu.