add Prednosti digitalizacije
Prednosti digitalizacijeclose

Velika prednost digitalizacije je to što ona omogućava veoma jednostavan pristup mangi. U nekim državama kao što je npr. Hrvatska manga je teško nabavljiva u analognom obliku, te zna biti poprilično skupa, stoga je digitalni oblik, koji je pristupačan svima neovisno o lokaciji, veoma dobro i jeftinije rješenje. Zbog toga što je veoma lako čitljiva, sve više mladih, a i odraslih preferiraju čitati mangu nego ostale oblike teksta. Većina animea koja bi bila teško pronađena bez interneta također postaju dostupnija korisnicima cijelog svijeta.

add Mane digitalizacije
Mane digitalizacijeclose

Mane u digitalizaciji mange su to što je većinom digitalizirana na japanskom jeziku od studija ili mangake, stoga je prijevod kod manje popularnih djela veoma rijedak ili loš. Manje popularna anime i manga djela također su često nedostupna u digitaliziranom obliku te postoje samo u originalnom, analognom obliku ili DVD obliku kod animea. Rastom popularizacije mange sve više fanova koji znaju japanski i engleski samostalno prevode mange i animee te ih objavljuju na različitim forumima radi širenja mogućnosti čitanja/gledanja onima koji ne znaju japanski jezik.

vlak
close

Japanci anime i manga likove koriste gotovo svugdje. Na uličnim znakovima, uputama bilo kakve vrste, kartama pa čak na računima za struju ili plin. Za mlade generacije, manga je način komuniciranja. Kako su odrasli na manga stripovima, upuštaju se u njihovo čitanje i u odrasloj pa čak i u staroj dobi.

va
close

Mega popularnost koju su manga i anime ostvarili tijekom godina otvorili su različite smjerove i tečajeve na fakultetima i u školama, npr. za proučavanje i izrađivanje mange, animiranje u japanskom stilu te čak 130 škola za glasovnu glumu u Japanu.

eduma
close

Odgovor manga umjetnika (mangaka) na negativan utjecaj mange kod mladih su benkyo mange ili mange za učenje koje sadržavaju povijesne informacije, matematiku, čitanje pa čak i Einsteinovu teoriju relativnosti.

sol
close

Danas se tematski sve više popularizira "slice of life" koji najčešće predstavlja život tinejdžera koji obavljaju svakodnevne aktivnosti, npr. odlazak u školu, druženje s prijateljima itd.

Manga je prvenstveno oblik zabave u koji se japanski, a i ostali narodi upuštaju iz mnogo razloga, no glavni je naravno, zabava. Kako anime i manga industrije trenutno rastu, tako raste i njihov utjecaj.U 2020. i 2021. manga i anime pridobili su znatan utjecaj i popularnost među mladima na društvenim medijama poput Instagrama i TikToka. Danas smo okruženi likovima iz mange i animea više nego ikad prije, a da možda nismo ni svjesni.