Naši najdraži recepti

+

SRDELE

Srdelex

Srdela se smatra kraljicom riba. Spada u plave ribe i bogata je nezasićenim aminokiselinama omega-3 i omega-6 pa je vrlo zdrava. Ukusnog je mesa, lako probavljiva, bogata bjelančevinama, ugljikohidratima, mastima, vitaminima, posebice vitaminima A, D i E te mineralima. Vrlo je tražena jer je među najjeftinijim ribama koje se mogu nabaviti svježe.

+

LOKARDA

Lokardax

Lokarde obitavaju uz sve obale. Rasprostranjene su diljem Atlantika, Indijskog i Tihog oceana. Lokarda nije toliko ukusna i cijenjena kao skuša, a veća potražnja vlada jedino za većim primjercima.

+

SKUŠA

Skušax

Skuša se smatra najukusnijom plavom ribom Jadrana. Obiluje zdravim masnim kiselinama, mekanog je mesa i kostiju, pa je vrlo tražena.

+

INĆUNI

Inćunix

Vrlo je ukusna riba, priprema se na mnogo raznih načina, kod nas je cijenjen kao najbolja riba za soljenje. Zbog velikog sadržaja omega-3 masnih kiselina, kao i ostala plava riba, preporuča se za prehranu, naročito djeci. Ukusnog je mesa, lako probavljiva, bogata bjelančevinama, ugljikohidratima, mastima, vitaminima, posebice vitaminima A, D i E te mineralima. Vrlo je tražena jer je među najjeftinijim ribama koje se mogu nabaviti svježe.



+

TUNA

Tunax

Svježa tuna je mesnata riba tamne boje koja može varirati u boji od ružičaste do tamnocrvene. Odresci od tune imaju mesnatu teksturu slatkastog blagog okusa, a nemaju ništa poput okusa u konzervi. Kako se tuna kuha, ona prelazi iz crvene u svijetložućkastu boju.

+

LOSOS

Lososx

Osim što je izvrstan izvor zdravih omega-3, losos je popularan i zbog svog ne-ribljeg okusa. Većina ljudi opisuje okus lososa više mesnatim nego ribljim. Okus, međutim, može ovisiti o njegovoj vrsti.

+

ORADA

Oradax

Orada je popularno jelo od ribe u restoranima u mediteranskim zemljama. Ima blag nježni okus i sočno bjelkasto sivo meso. Mnogi ljubitelji ribe ocjenjuju oradu jednom od najukusnijih od svih dostupnih bijelih riba.

+

BRANCIN

Brancinx

Popularna vrsta lubina u Sjevernoj Americi je crni lubin ( Centropristis striata ). Ova atlantska vrsta ribe ima pomalo čvrsto bijelo meso i očaravajućeg nježnog okusa. Kad je kuhano, meso lubina postaje ljuskavo.



+

GURNARD

Gurnardx

Ova vrsta bijele ribe ima gusto meso koje se dobro drži tijekom kuhanja i ne ljušti se previše. Ova koščata riba ima blagi okus koji kao da dijeli mišljenje. Neki znalci riba hvale njezin okus i teksturu, dok drugi to odbijaju kao ribu bez okusa.

+

SABLJARKA

Sabljarkax

Ima gusto bijelo meso mesnate teksture i blagog okusa. Zbog svoje teksture nalik mesu, sabljarka je dobra riba za kuhanje na roštilju ili stavljanje ražnja.

+

LING RIBA

Ling ribax

Obična linga ima dobru teksturu i lijep okus. Fileti linga obično se prodaju svježi; međutim, sušeni i slani ling također je popularan međuobrok u nekim zemljama.

+

TILAPAJA

Tilapajax

Sve vrste tilapije klasificirane su kao bijele ribe i imaju blagi nježni okus. To znači da obično trebate pripremiti tilapiju s ukusnim umakom ili marinirati prije pečenja ili prženja.