O Euroviziji


O Euroviziji


Pjesma Eurovizije (Eurosong), godišnji je natjecateljski glazbeni festival koji organizira Europska radiodifuzijska unija, a uključuje većinom europske države. Pjesma Eurovizije je smišljena na prijedlog Marcela Bessona, po uzoru na izuzetno uspješni Festival Sanremo.

Pjesma Eurovizije je jedan od televizijskih programa s najdužom tradicijom u svijetu, kao i najgledaniji ne-sportski program na svijetu, čije se procjene gledanosti širom svijeta procjenjuju na oko 200 milijuna.

Pjesma Eurovizije je 2015. godine ušla u Guinnessovu knjiga rekorda kao godišnji natjecateljski televizijski program koji se najduže prikazuje. Netjecanje je održano svake godine od 1956., osim 2020. godine kada je natjecanje otkazano zbog Pandemije COVID-19.


slika1 slika2 slika2 slika4
loreen abba maneskin duncan laurence

Pobjednici


Na prvoj Euroviziji je pobjedila Lys Assia iz Švicarske s pjesmom "Refrain". Neki od najpoznatijih pobjednika Eurovizije su: ABBA, Johnny Logan, Céline Dion, Katrina and the Waves, Lordi, Alexander Rybak, Loreen, Conchita Wurst, Duncan Laurence i Måneskin. Najveći broj pobjeda na natjecanju, sedam, je ostvarila Irska, uključujući dvije pobjede Johnnya Logana.

U periodu natjecanja početkom 21. stoljeća među najbolje plasiranim pjesama su se nalazili pod-žanrovi pop glazbe, etno i tradicionalna muzika, R&B i drugi žanrovi proistekli iz bluesa, rock-roll, country, hip-hop i indie.

Od 2003. svake se godine po uzoru na Pjesmu Eurovizije također i održavana Dječja pjesma Eurovizije, a njezin prvi pobjednik bio je predstavnik Hrvatske, Dino Jelusić.

Pregled natjecanja


Pjesme se izvode uživo u televizijskom programu koji se putem eurovizijske mreže neposredno prenosi istovremeno u svim zemljama.


Nakon kraće uvodne sekvence i programa otvaranja natjecanja, uvod u program gledateljima i publici obavi jedan ili više poznatih voditelja zemlje domaćina koji dobrodošlicu požele na službenim jezicima festivala, francuskim i engleskim.

Nakon uvodnog dijela emisije prelazi se na uživo izvođenje svih pjesama sudionika natjecanja. Prije izvođenja svake pjesme prethodi kratka razglednica; u ranijim izdanjima svakom razglednicom bi se predstavila zemlja čija će pjesma biti izvedena, međutim, u novijoj praksi se u razglednici predstavlja zemlja domaćin, kao vrsta reklame za turističku destinaciju.

eurovision eurovision eurovision eurovision
eurovision pozornica slovenija netta

Polufinalne večeri

U polufinalnim večerima se biraju sudionici velikog finala. Nakon što se završi s izvođenjem svih pjesama, slijedi podsjetnik publici kraćim isječcima svih izvođača.

U pauzi izvođenja svih pjesama i prikazivanja isječaka do objavljivanja rezultata glasanja izvodi se poseban nastup (Interval act). Nakon pauze domaćini objavljuju 10 zemalja koje su prošle u finale.

Finale


Uz 20 država iz polufinala u velikom finalu se natječu još Velika Petorka (Njemačka,Italija,Francuska, Španjolska i Ujedinjeno Kraljevstvo) i zemlja domaćin (pobjednik prošlogodišnje Eurovizije).

Ponovno se izvode sve pjesme i gledatelji imaju mogućnost glasati za svoju omiljenu pjesmu. Zemlje redom direktnim uključenjima objavljuju glasove svojih članova stručnog žirija. Na te bodove dodaju se glasovi publike iz zemalja sudionica, čijim se zbirom dobiva pobjednik natjecanja čijom reprizom nastupa završava prijenos.

cipar finska pozornica francuska