Slika nije pronađena
  1. The da Vinci surgical system
    Slika nije pronađena

    Operacija korištenjem da Vincija, može se izvesti samo s nekoliko manjih rezova nevjerojatne preciznosti. Također, krvarenje je mnogo manje, zarastanje kraće, a rizik od infekcije smanjen. Da Vinci je u medicinskim zahvatima prisutan gotovo 20 godina, ali se od postavljanja na tržište stalno usavršavao.

  2. Actuated and sensory prostheses
    Slika nije pronađena

    Na polju protetike razvoj je otišao toliko daleko da čak pomaže čovjeku da poboljša svoje performance.

  3. Endoscopy-Bot
    Slika nije pronađena

    Endoskopija je do sada bila vrlo neugodan zahvat. Uz uporabu robota ovaj zahvat je mnogo precizniji i eliminiran je tremor ruke osobe koja izvodi endoskopiju. Još su impresivniji roboti veličine pilule koji se jednostavno progutaju. Oni zatim prikupljaju podatke i snimke putujući kroz probavni trakt i šalju ih direktno u dijagnostički laboratorij.

  4. Orthoses (AKA Exoskeletons)
    Slika nije pronađena

    Svi smo gledali film Iron Man. Kada se pojavio, film je bio fikcija. Sada smo tu fikciju malo približili stvarnosti. Egzoskeleti koji su već u uporabi pomažu paraliziranim ljudima da hodaju. Osim toga, pomažu atrofiranim mišićima pri rehabilitaciji nakon moždanih udara te ozljeda leđne moždine da brže uspostave svoju funkciju.

  5. Targeted therapy micro-robot
    Slika nije pronađena

    Ovo je obećavajuća nova vizija primjene robotike u medicini. Način na koji radi je da dovede terapeutsku tvar na mikroskopski preciznu lokaciju u tijelu. Na taj način može usmjeriti radijaciju točno na tumor. Također, može smanjiti nepoželjne efekte terapije tako da ju dovede točno u organ gdje je potrebna.

  6. Disinfectant bots
    Slika nije pronađena

    Činjenica je da su bolnice pune patogenih mikroorganizama. Događa se da pacijent ode u bolnicu na tretman i izađe s potpuno novom bolesti. Situacija se pogoršava činjenicom da zbog velike uporabe antibiotika mikroorganizmi koji se mogu naći u bolnici često razviju rezistenciju na većinu antibiotika. Moderni roboti za dezinfekciju mogu znatno bolje od ljudi dezinficirati sobu nakon odlaska pacijenta. Oni sistematično bombardiraju prostoriju UV zrakama tako da nakon nekoliko minuta rezultat može biti impresivan.

  7. Clinical Training Bots
    Slika nije pronađena

    Uporabom robota za trening budućih i sadašnjih manje iskusnih kirurga dramatično se ubrzava stopa učenja. Također, stopa uspjeha u početnim fazama karijere kirurga dramatično se poboljšava.

  8. Companion bots
    Slika nije pronađena

    Roboti asistenti za starije ljude s ograničenom mogućnošću kretanja također su dragocjeno poboljšanje u medicini. Takvi roboti mogu slati informacije koje bi za medicinske djelatnike inače bili vrlo dugotrajni i naporni. Uz sve vidljivija poboljšanja, takvi roboti mogu biti kombinacija korisnih asistenata i emocionalne podrške za veliki broj pacijenata u teškom stanju.

  9. AI diagnostics
    U ovom području roboti bi najbrže mogli pokazati svoje prednosti. Mogli bismo reći da se AI u medicini već primjenjuje. Uz dostupnost golemog broja primjera iz prakse, robot već sada može pomoći liječniku u dijagnostici. Osim toga, analitika koju je moguće provesti uporabom AI-ja može pomoći u screeningu i značajno povećati uspjeh preventivnih pregleda. Uporaba AI-ja korisna je i u epidemiologiji. Analizom velikog broja podataka skupljenih na terenu moguće je napraviti vrlo dobre predikcije pojave zaraza te djelovati preventivno.
  10. Slika nije pronađena
  11. Robotic Assisted Biopsy
    Slika nije pronađena

    Ovo je potencijalno vrlo potentno područje uporabe robotike. Robotski vođena sonda dolazi točno do mjesta za koje liječnik sumnja da bi moglo biti pogođeno rakom i napravi biopsiju. Zatim se vraća potpuno istim putem kako bi se izbjegla dodatna oštećenja tkiva. Također, dok se radi biopsija, moguće je i skeniranje nešto šireg područja. Kirurg tada iz 3D prikaza može još preciznije odrediti područje s kojeg treba uzeti uzorak za biopsiju. Nakon toga robot istim putem dolazi do te točno određene točke i uzima uzorak. Na ovaj je način moguće dobiti izuzetno preciznu dijagnostiku s minimalnom traumom.

Provjerite kako udomiti robota?