robot

ROBOTI I ROBOTIKA

robot Robot je stroj kojim se upravlja računalom. Oni postaju dio svakodnevnog života, na određeni način predstavljaju vrhunac tehničkog dostignuća. U većini filmova i književnim djelima robota se prikazuje kao strojeve slične ljudima, zato ih svi smatraju sličnim ljudima.

robot Riječ robot prvi se puta spominje u književnom djelu Karela Čepeka "Rossumovi univerzální roboti" 1920. godine. Upotrijebio ju je za čovjekolike strojeve koji obavljaju teške poslove. Danas je tehnologija još naprednija pa postoji veliki broj oblika, veličina i vrsta robota.

robot Nastanak robota temelji se na mnogim tehničkim i znanstvenim dostignućima, a razvojem robota bavi se robotika. Dakle, robotika je grana kibernetike koja se bavi projektiranjem, izradbom i uporabom robota.

robot U robotici se primjenjuju znanja iz različitih područja poput elektrotehnike, elektronike, strojarstva, informatike, tehnologije materijala, zatim fizike, kemije, biologije, medicine i drugih. Zato se za robotiku kaže da je interdisciplinarna.

MEHANIČKA OSNOVA ROBOTA

robot U mnogim industrijskim robotima ćemo pronaći dijelove koji nalikuju građi čovjekova tijela (kostura). Isto tako veze između pojedinih dijelova koji čine mehanizam robota, nalikuju "vezama" u ljudskom tijelu.

robot Čovjekova ruka se sastoji od više dijelova povezanih zglobovima. Npr. nadlaktica i podlaktica su povezane ramenom i laktom. Slično je i kod robota - dva međusobno povezana dijela koja kod robota omogućuju gibanje nazivaju se kinematičkim parom. Kinematički lanac je niz međusobno povezanih kinematičkih parova. Zglobovi robota (isto kao i čovjeka) omogućuju okretanje u različitim pravcima.

robot Broj slobodnih, mogućih nezavisnih okretanja kod robota naziva se stupanj slobode. Translacija je takvo gibanje kada se dva dijela robota međusobno povezana gibaju tako da jedan ulazi u drugi. Rotacija je takvo gibanje ako se oko zajedničkog zgloba dijelovi okreću.

robot
Vrste prijenosa gibanja:
1. posredan prijenos (kada su vratila međusobno udaljena):
a) REMENSKI PRIJENOS - ostvaruje se pomoću dviju remenica i remena koji ih povezuje
b) PRIJENOS LANCEM - ostvaruje se pomoću dva lančanika i lanca koji ih povezuje.
2. izravan prijenos - kada su na vratila pričvršćeni zupčanici koji se dodiruju i na taj način izravno prenose snagu motora (PRIJENOS ZUPČANICIMA i PRIJENOS TARENICAMA).
Tarni prijenos se ne upotrebljava kod robota jer pri većim opterećenjima može doći do proklizavanja.