Zanimljvosti o robotima

  1. Prvu robotsku tvrtku na svijetu osnovali su George Devol i Joseph Engelberger, 1956. Tvrtka se zvala Unimation, a predstavili su prvi industrijski robot.

  2. Riječ "robot" dolazi iz češke riječi robota , što znači "prisilni rad". Danas se pojam koristi za opisivanje bilo kojeg ljudskog stroja koji može obavljati posao i druge ljudske zadatke

  3. Robofobija je stvarni anksiozni poremećaj u kojem osoba ima iracionalni strah od robota, robota poput mehanike ili umjetne inteligencije. Pacijenti doživljavaju napade panike izazvane situacijama poput gledanja robota, blizine robota ili čak govorenja o robotima. Neki od poznatih ljudi koji pate od ovog poremećaja su Stephen Hawking i Elon Musk.

  4. Leonardov mehanički vitez je prvi dokumentirani humanoidni automat, koji je dizajnirao Leonardo da Vinci 1495. godine.
    Skice su pronađene u Leonardovoj svesci zajedno sa skicama mehaničkih ptica i insekata koje je autor dizajnirao pokušavajući imitirati prirodu.
    Nije potpuno jasno je li Leonardo uspio završiti svoj projekt robota-viteza, ali su skorije rekonstrukcije pokazale da je robot po nacrtu bio završen i funkcionalan.
    Prema nacrtu, robot je bio odjeven u njemačko-talijanski oklop iz kraja 15. vijeka. Bio je u stanju da vrši čovjekolike pokrete, kao što su da ustane i sjedne, podigne vizir, nezavisno pomakne ruke, glavu i vilicu koja je bila anatomski ispravna.
    Za pokretanje robota koristio se složeni sistem kablova i kotača. Ovaj projekt je dio Leonardovog istraživanja o “zakonima proporcije“ koje su opisane u Vitruvijevom čovjeku.

    robot
  5. Denis Hong u suradnji s profesorom Danielom Lee je dizajnirao grupu robota koji se natječu u međunarodnom robotskom nogometnom prvenstvu - robokup.
    Nitko ništa ne dira, roboti sami traže loptu, organiziraju se i igraju nogomet. Roboti znaju: driblati, dodati loptu, zabiti gol, pa čak i slaviti.
    Ali to je tek početak udruživanja robota.

    robot
    robot
  6. Prema posljednjim istraživanjima utvrđeno je da se u svijetu koristi 8,6 milijuna robota. Međutim, ukoliko bismo danas sve prave robote poredali u jednu kolonu, vidjeli bismo da se 90% njih služi za proizvodnju. Industrijski roboti su mašine koje jednostavno neke stvari prave bolje od nas.

  7. Prvi humanoidni robot koji je zaposlen na recepciji hotela bio je Mario,koji je predstavljen na pedesetu godišnjicu ITB Berlin. Maria je kreirala belgijska kompanija KBMT, visok je 57 centimetara, težak je šest kilograma, govori 19 jezika i košta 15 000 €.

  8. Yoshiyuki Sankai je došao na ideju hibridnog sustava pomoćnih udova, tj. HAL. Robotsko odjelo koje služi kao oslonac za čovjeka i njegove fizičke pokrete. Potpora je ljudskom tijelu jer čita namjere mozga i pruža dodatnu snagu kao pomoć nosiocu pokreta. Dakle, čovjekov mozak direktno upravlja robotskim odjelom. Odjela se već koriste u Japanskim klinikama za rehabilitaciju kod paraliza u donjem dijelu tijela. Pomaže pacijentima i hendikepiranim osobama.

Najpoznatiji roboti u svijetu robotike i filmova

(Pređite preko slike ili ju kliknite ako vas zanima nešto o njoj)

Slavni Hondin robot ASIMO predstavljen je još 2000. godine, a od tada se konstantno radi na njegovu razvoju. Novi model japanskog robota predstavljen je i očito je da su njegovi pokreti sada prirodniji, a interakcija s okolinom usavršenija. ASIMO može sasvim dobro trčati, skakutati, napucavati loptu i hodati po stepenicama, ali još uvijek ostaje problem trajanja baterije, koja izdrži tek oko 40 minuta.
Sophia je socijalni humanoidni robot koji je razvila tvrtka iz Hong Konga, Hanson Robotics. Sophia je aktivirana 14. veljače 2016. Kamere u Sophijinim očima u kombinaciji s računalnim algoritmima omogućuju joj da vidi. Može pratiti lica, održavati kontakt očima i prepoznavati pojedince. Sposobna je obrađivati govor i voditi razgovore pomoću podsustava prirodnog jezika.
Kuratas je robotsko ”borbeno” vozilo visoko otprilike 4 metra i teško više od 4 tone, a ima mjesto za jednu osobu, odnosno pilota. Upravljanje je moguće i s pomoću daljinskog upravljača te 3G mreže na pametnom telefonu, a stroj se zasad kreće samo na kotačima. Cijena mu je 1,3 milijuna dolara. Kuratas je projekt japanske tehnološke kompanije Suidobashi Heavy Industry
AIBO je ime robotskog psa kojega je stvorila japanska tvrtka Sony. Prva inačica pojavila se 1999. godine. Aibo je autonomni robot i on je sposoban kretati se sam bez ljudske pomoći koristeći senzore za vid te senzore za otkrivanje prepreka.
Optimus Prime izmišljeni je lik stvoren franšizom Transformers. On je Cybertronian, izmišljena izvanzemaljska vrsta osjetne samokonfigurirajuće modularne robotske životne forme.
WALL-E je američki računalno animirani znanstveno-fantastični romantični komični film iz 2008. godine u produkciji Pixar Animation Studios, a u izdanju Walta Disney Picturesa.
HAL 9000 izmišljeni je lik umjetne inteligencije i glavni je antagonist serije Arthur C. Clarke iz Svemirske odiseje.
R2-D2 i C3PO su izmišljeni likovi u franšizi Ratovi zvijezda.